Gorily sú na pokraji vyhynutia, pandám sa darí

Miroslav Vajs, Pravda | 06.09.2016 14:00
Gorila horská Foto:
Gorila horská (Gorilla beringei).
Za posledných dvadsať rokov sa populácia gorily východnej znížila až o 70 percent, preto ju Medzinárodná únia na ochranu prírody (IUCN) preradila medzi kriticky ohrozené druhy. Môže za to najmä nelegálny lov na území Konžskej demokratickej republiky.

Gorila východná (Gorilla beringei) je najväčší primát a blízky príbuzný človeka, počet jedincov tohto druhu však klesol pod päťtisíc. IUCN na konferencii v Honolulu informovala, že vyhynutie hrozí štyrom zo šiestich veľkých primátov. Okrem gorily východnej aj gorile západnej, orangutanovi sumatrianskemu a orangutanovi bornejskému. Šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo zostávajú zatiaľ „len“ na zozname ohrozených.

IUCN zároveň uviedla, že populácia pandy veľkej narástla a preto ju preradila z kategórie „ohrozený druh“ na „zraniteľný druh“.

„Dnes je smutný deň, pretože z červeného zoznamu ohrozených druhov môžme vyčítať, že vybíjame našich najbližších príbuzných,“ uviedla generálna riaditeľka IUCN Inger Andersenová. Podľa správy za 70-percentnú decimáciu populácie goríl východných môže najmä vojna, pytliactvo a zmenšovanie prirodzeného životného prostredia. Jedným z poddruhov gorily východnej je gorila východná nížinná. V roku 1994 jej populáciu tvorilo 16¤900 jedincov. V súčasnosti ich je menej ako 3 800. Poddruhu gorily horskej je asi 880 kusov.

Pred genocídou v Rwande utieklo do Konžskej demokratickej republiky mnoho ľudí a obsadili dovtedy málo obývané oblasti. Mnohí sa živili tým, čo ulovili v pralese, a práve gorilu považovali za delikatesu. Ďalším veľkým problémom pre ochranu goríl východných je rozvoj baníctva a výroba drevného uhlia.

Červený zoznam

Celkový počet druhov 82 954
Z toho ohrozených 23 928
Vyhynutých 855
Vyhynutých v prírode 68
Kriticky ohrozených 5 107
Ohrozených 7 602
Zraniteľných 11 219
Takmer ohrozených 5 323

Vďaka úsiliu Číny a mnohých zoologických záhrad po celom svete sa, naopak, darí zvyšovať populáciu pandy veľkej. Napríklad uplynulú sobotu samica menom Lun Lun, ktorá žije v zoologickej záhrade v Atlante v americkom štáte Georgia, priviedla na svet dve mláďatá. Dvojčatá sa narodili po umelom oplodnení, ktoré odborníci vykonali v marci. Pre devätnásťročnú Lun Lun sú novorodené mláďatá už druhými dvojčatami. V auguste rovnakú udalosť zaznamenali aj vo viedenskej zoo. Počet pánd sa v súčasnosti odhaduje na 1 864.

IUCN však varuje, že tento nárast môže byť len krátkodobý. Klimatické zmeny totiž môžu v najbližších 80 rokov zlikvidovať až tretinu bambusových lesov, kde pandy žijú. Okrem pandy veľkej si v stupni ohrozenia podľa odborníkov polepšili aj vačkovec valabia uzdičková (Onychogalea fraenata), potkan dlhouchý (Leporillus conditor) a antilopa orongo (Pantholops hodgsonii). Zatiaľ čo prvá menovaná je zraniteľným druhom, ďalšie dve experti zaradili k takmer ohrozeným živočíchom.

Odborníci okrem toho poukázali na stále sa rozrastajúci problém s inváznymi druhmi. Ako príklad uviedli Havajské ostrovy, kde sa kongres konal. „Havaj je krásnym príkladom evolúcie, no aj toho ako ľuďmi zavlečené druhy môžu prírodu zdevastovať. To, čo sa deje na Havajských ostrovoch, je ukážkou, čo sa môže stať aj na iných ostrovoch alebo v uzavretých ekosystémoch. Preto treba prijať účinné opatrenia na boj proti inváznym druhom,“ povedal Matt Keir z IUCN.

Panda veľká (Ailuropoda melanoleuca). Foto: SHUTTERSTOCK
Panda veľká Panda veľká (Ailuropoda melanoleuca).

Červený zoznam IUCN obsahuje zhruba 24-tisíc druhov, ktorým hrozí vyhynutie. Druhy zvierat organizácia delí do siedmich kategórií: málo zasiahnutý, takmer ohrozený, zraniteľný, ohrozený, kriticky ohrozený, vyhynutý v prírode a vyhynutý.

Na tohtoročnom kongrese organizácia na zoznam takmer ohrozených druhov, teda tých, ktorým pri pokračovaní doterajšieho vývoja hrozí preradenie do vyššej kategórie, zaradila napríklad aj africkú zebru. Tá je lovená najmä pre srsť a podobne ako prakticky všetky ohrozené druhy aj jej populáciu ohrozuje okliešťovanie prirodzeného životného prostredia. Podobne je na tom aj koala, ktorá tiež prichádza o miesto na život a často sa stáva obeťou psov.

Okrem týchto dobre známych druhov boli o kategóriu vyššie preradené aj malé až stredne veľké africké antilopy chocholatka čiernochrbtá (Cephalophus dorsalis), chocholatka bielobruchá (Cephalophus leucogaster) a chocholatka žltochrbtá (Cephalophus silvicultor). Všetky sa z najmenej ohrozených stali takmer ohrozenými živočíšnymi druhmi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ