Hudobné predplatné od Amazonu bude lacnejšie. Ale len s reproduktorom Echo

Tomáš Švec | 12.10.2016 16:25
Amazon, Echo, Dot, Alexa, reproduktor Foto:
Amazon v súčasnosti ponúka hneď niekoľko inteligentných reproduktorov Echo s integrovanou hlasovou asistentkou Alexa.
Len za štyri doláre mesačne budú môcť službu Music Unlimited využívať majitelia reproduktorov Echo. Ostatní zaplatia o čosi viac. Amazon hudobné predplatné spojil s osobným asistentom v reproduktoroch Echo s očakávaním väčších tržieb od súčasných zákazníkov a predplatiteľov služby Prime.

Online hudobné predplatné Spotify zatiaľ výraznejšie neohrozila žiadna z konkurenčných služieb. Príchod Apple Music naznačoval, že sa to možno zmení, no nestalo sa tak. Applu síce čísla pozvoľna stúpajú, no Spotify rastie tiež aj napriek tomu, že nie je najlacnejší. Cena nie je u užívateľov rozhodujúca. Aspoň zatiaľ.

Amazon, ktorý už vlastnú online hudobnú požičovňu v minulosti predstavil, no neuspel s ňou, to chce skúsiť znova. Ambície má však väčšie ako naposledy. V premenovanej službe Amazon Music Unlimited zvýhodní zákazníkov balíka služieb Prime, ktorí namiesto desiatich dolárov zaplatia o dva doláre menej. Ešte výhodnejšie môžu hudobné predplatné získať tí zákazníci, ktorí budú hudbu počúvať výhradne cez multifunkčný reproduktor Echo. Tí za predplatné zaplatia len bezmála 4 doláre, teda menej než polovicu ceny predplatného u konkurencie.

Pre majiteľov reproduktoru Echo bude služba výrazne lacnejšia

Reproduktor Echo, ktorého pôvodnú verziu Amazon predstavil pred niekoľkými mesiacmi, v sebe kombinuje bezdrôtové zariadenie na reprodukovanie hudby a osobnú asistentku. Asistentka neustále načúva a reaguje na rôzne požiadavky členov domácnosti. Reproduktor, respektíve asistentka Alexa, bude na základe povelov prehľadávať aj hudobný katalóg. Dokonca bude vedieť skladby vyhľadávať podľa niekoľkých slov z ich textu alebo melódie. Podľa analytikov má práve reproduktor Amazonu pomôcť presvedčiť zákazníkov, aby míňali viac peňazí aj na ďalšie služby, ktoré firma poskytuje.

Amazon sa poučil z predošlých chýb. Hudobný katalóg je rozsiahlejší

Amazon Music Unlimited sa od svojho predchodcu Prime Music líši nie len cenou ale aj množstvom skladieb, ktorých má v katalógu “desiatky miliónov” oproti pôvodným dvom miliónom. Väčšina funkcií je viac menej totožných s inými službami a to vrátane vytvárania playlistov, algoritmov pre navrhovanie nových skladieb a ukladania hudby pre počúvanie bez internetového pripojenia. Služba bude podľa BBC dostupná aj cez mobilnú aplikáciu, webové rozhranie a takisto bude integrovaná do viacerých produktov Amazonu. Služba Amazon Music Unlimited je v Spojených štátoch dostupná od stredy 12. októbra. Ďalšie krajiny by mali pribudnúť do konca roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ