Apple sa vzdalo výroby vlastných monitorov. Do služby povolalo LG

Tomáš Švec | 07.11.2016 17:20
LG, UltraFine, monitor, displej Foto:
LG predstavilo dvojicu 4K a 5K monitorov pre počítače Mac.
LG predstavilo dva nové modely externých monitorov pre počítače Mac a MacBooky. S jedným káblom zvládnu prenos dát, obrazu, zvuku a aj nabíjanie notebooku.

Dopyt po monitoroch Thunderbolt nebol dostatočný na to, aby Apple svojpomocne pokračovalo v ich výrobe. Rozhodlo sa preto ich výrobu ukončiť. Monitory pre počítače Mac a notebooky MacBook bude vyrábať spoločnosť LG, s ktorou sa Apple dohodlo na spolupráci. Juhokórejská firma predstavila dva profesionálne UltraFine monitory so 4K a 5K rozlíšením.

Väčší z dvojice má IPS panel s uhlopriečkou 27 palcov a s rozlíšením 5120 × 2880 bodov s hustotou 218 ppi (pixelov na palec) a s 99-percentným pokrytím farebného spektra P3. K počítaču sa pripája pomocou tretej generácie Thunderbolt konektoru. Mimochodom, displej s rovnakým 5K rozlíšením je súčasťou počítačov iMac od konca roka 2014. “Vďaka integrácii Thunderbolt 3 displej prenáša nie len 5K video, audio a dáta, ale s pomocou jediného kábla dokáže simultánne aj nabíjať notebook,” upresňuje LG. Výškovo nastaviteľný monitor má v sebe integrovaný aj USB Hub s tromi USB portami typu C a takisto kameru, mikrofón a reproduktory s funkciou Rich Bass.

Druhý, 21,5-palcový monitor má 4K rozlíšenie s hustotou 219 ppi. Rozlíšenie je opäť identické s predošlým Thunderbolt displejom. Monitor disponuje rovnakými konektormi a výbavou ako 27-palcový model. Zaujímavá je najmä cena monitorov. Model s menšou uhlopriečkou je už v týchto dňoch v predaji za uvádzaciu cenu 524 a väčší za 974 dolárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ