Sojuz s troma kozmonautmi prišiel na ISS

SITA | 20.11.2016 09:08
Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu prišli traja kozmonauti z troch najvýznamnejších vesmírnych agentúr - Američanka Peggy Whitsonová z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Rus Oleg Novickij zo Štátnej korporácie pre kozmickú činnosť (Roskosmos) a Francúz Thomas Pesquet z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Ich prílet potvrdila ruská kontrola vesmírnej misie, oznámila ruská tlačová agentúra TASS.

Kozmickú loď Sojuz s trojčlennou posádkou vyniesla vo štvrtok na obežnú dráhu Zeme rovnomenná ruská nosná raketa, ktorá odštartovala z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane podľa plánu o 21.20 h SEČ (02.20 h miestneho času v piatok).

Astronauti strávia na ISS šesť mesiacov a budú sa venovať stovkám vedeckých experimentov zameraných na prehĺbenie poznatkov v oblasti biológie a ďalších prírodných vied. Peggy Whitsonová, ktorá strávila v kozme už stovky dní, viac ako ktorákoľvek iná astronautka NASA, bude veliteľkou ISS podobne ako v roku 2007.

Američanka, ktorá vo februári oslávi 57. narodeniny, sa zároveň stala najstaršou ženou vo vesmíre. Ide už o jej tretiu misiu na ISS, pričom veliteľkou je po druhýkrát. Dosiaľ strávila vo vesmíre celkovo 377 dní a uskutočnila viacero výstupov do voľného priestoru. Po skončení misie prekoná i americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre.