Webom už nebudete musieť dokazovať, že ste človek

Tomáš Švec | 11.12.2016 07:00
Invisible ReCAPTCHA, CAPTCHA, Foto:
Google začne onedlho nasadzovať nový systém overenia identity užívateľov na internete s názvom ReCAPTCHA.
Po novom už nebudete musieť prepisovať číslice a znaky z obrázkov, či potvrdzovať identitu stlačením príslušného tlačidla na obrazovke. Systém Invisible CAPTCHA dokáže sám ropoznať, že nie ste robot len za pomoci pohybu kurzoru.

S ťažko čitateľným textom ukrytým do obrázka ste sa už na internete určite stretli. Mnohé internetové služby, dotazníky, sociálne siete či diskusné fóra týmto spôsobom overujú užívateľov a snažia sa ich odlíšiť od internetových robotov. Testovací systém známy pod označením CAPTCHA (z ang. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), prípadne v novšej podobe ako ReCAPTCHA predpokladá, že jedine človek bude schopný rozlúštiť ťažko čitateľný text vo fotografii či obrázku. Text v obrázku je totiž pre väčšinu automatizovaných čítacích programov (takzvané OCR), používaných internetovými robotmi, nečitateľný.

Už nedlho by mohol byť systém CAPTCHA v podobe, v akej ho poznáme dnes, minulosťou. Google v súčasnosti vyvíja systém zvaný Invisible ReCAPTCHA, ktorý dokáže overiť užívateľa bez toho, aby musel prepisovať znaky či klikať na tlačidlo potvrdzujúce, že nie je “robot.” Keďže weby dokážu sledovať aj pohyb kurzoru, systém Invisible CAPTCHA túto možnosť využije, aby za pomoci dokonalejších algoritmov dokázal zistiť, či stránku naozaj navštívil človek.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ