Netflix dostal na Slovensku konkurenta. Filmy už ponúka aj Amazon

Tomáš Švec | 15.12.2016 10:00
Amazon, Prime Video Foto:
Amazon sprístupnil službu Prime Video aj na Slovensku (na obrázku).
Okrem Netflixu môžu Slováci pozerať filmy a seriály aj cez službu Prime Video od Amazonu. Zaujímavá je najmä jej cena. Za mesačné predplatné si Amazon na Slovensku účtuje necelé tri eurá. Ponuka však platí len prvého pol roka. Následne sa cena zvýši na dvojnásobok.

Online hudobné požičovne dokázali v niektorých prípadoch zatlačiť pirátov do úzadia. Aj keď užívatelia v tomto prípade hudbu nevlastnia, ale si ju len za poplatok prenajímajú, vďaka relatívne nízkej cene za predplatné a bohatému hudobnému katalógu nemajú toľko dôvodov hudbu na pirátskych weboch pracne hľadať a kradnúť. Väčšina hudobných vydavateľstiev takisto pochopila, že je jednoduchšie užívateľom hudbu ponúknuť za menší, ale zato pravidelný poplatok.

Výrazné zmeny sa dejú nie len v hudobnom ale aj vo filmovom priemysle. Na najnovšie filmy už nie je potrebné chodiť do kina, ale často sa objavia s malým časovým odstupom aj v online filmových požičovniach typu Netflix. Princíp ich fungovania je prakticky rovnaký ako v prípade hudobných služieb Spotify, Hudba Google, Deezer a ďalších. Na rozdiel od hudobných požičovní je ale filmová a seriálová ponuka v niektorých krajinách výrazne chudobnejšia. Problémom je takisto lokalizácia, a to či už v podobe dabingu alebo aspoň titulkov v miestnom jazyku.

Netflixu už na Slovensku konkuruje Prime Video od Amazonu

Na Slovensku od začiatku roka 2016 funguje služba Netflix, ktorej filmový katalóg ale nie je ani zďaleka taký rozsiahly ako v zahraničí. Netflix si je možné predplatiť za necelých 8 eur mesačne, čo je približne rovnaká cena akú platia aj používatelia v okolitých krajinách a v zámorí.

Od polky decembra Netflixu konkuruje už aj služba Prime Video, ktorú Amazon sprístupnil vo viac ako 200 krajinách sveta, vrátane Slovenska. Amazon svoju cenovú politiku, ale takisto aj výber filmov a seriálov, prispôsobil jednotlivým krajinám. Napríklad na Slovensku bude služba dostupná za 5,99 eur mesačne. Počas prvého pol roka si však môžu Slováci službu predplatiť za zvýhodnenú cenu 2,99 eur mesačne. Počas prvých siedmich dní je navyše Prime Video dostupné zadarmo. Filmy a seriály je po prihlásení možné sledovať aj cez webové rozhranie služby. Pre smartfóny s Androidom a iOS je dostupná samostatná mobilná aplikácia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ