Dobrovoľníci po 180 dňoch opustili kapsulu, kde simulovali let vo vesmíre

SITA | 15.12.2016 14:08
Štyria čínski dobrovoľníci úspešne ukončili 180 dní trvajúci pobyt v uzavretej kapsule, ktorý mal imitovať podmienky vo vesmíre. Traja muži a žena strávili uplynulý polrok v zapečatenej kapsule s plochou 370 metrov štvorcových. Ich "let" sa odohrával v areáli Juhočínskeho kozmického inštitútu v meste Šen-čen.

Ich úlohou bolo sledovať vplyv izolácie v obmedzenom a hermeticky uzavretom priestore na svoj biologický rytmus. Venovali sa aj „farmárčeniu“, keď pestovali 25 druhov rastlín, vrátane zemiakov, paradajok a pšenice. Technický riaditeľ projektu Li Jing-chuej označil experiment za „veľký úspech“.

Podľa námestníka riaditeľa čínskeho kozmického centra Liho Čching-lunga tento projekt prispeje k zrýchleniu čínskeho vesmírneho programu. Čína totiž plánuje do roku 2021 pristáť s robotickým vozidlom na planéte Mars a do roku 2024 chce na Mesiac vyslať kozmickú loď s ľudskou posádkou. Pred dvoma mesiacmi začali Číňania na orbite testovať vlastnú experimentálnu vesmírnu stanicu, ktorá má byť modernejšia než súčasná Medzinárodná vesmírna stanica.