Očakáva sa prvá transplantácia hlavy

mq, Pravda | 04.01.2017 09:00
Človek ochotný podstúpiť transplantáciu svojej hlavy na darcovské ľudské telo sa už našiel. Pripravený je údajne tím zhruba 150 lekárov potrebných na takúto revolučnú a určite i veľmi kontroverznú operáciu.

V roku 2017 sa teda svet môže dočkať tohto unikátneho zákroku. Otázkou samozrejme je, či bude úspešný.

Operáciu má viesť taliansky neurochirurg Sergio Canavero. Hlavu si chce nechať odrezať a pripojiť k darcovskému telu mladý Rus s chronickým a progresívnym neuromuskulárnym ochorením. Valerij Spiridonov je pripútaný k invalidnému vozíčku a jeho degeneratívna nemoc je neliečiteľná.

„Existuje 90-percentná šanca, že Valerij operáciu prežije,“ tvrdí Canavero. „Či sa operácia podarí? Nie. Aj keď rád by som mýlil,“ oponuje Matthew Crocker, neurochirurg zo St. George Hospital v Londýne, pre týždenník The Economist.

Operácia bude trvať približne 36 hodín. Počas nej má byť darcovské telo stále napojené na dodávku darcovskej krvi. Rovnako aj hlava pacienta. Po ochladení na okolo 17 stupňov Celzia sa začne so samotným odpojením hlavy od prakticky nefunkčného tela pacienta. Kritické bude najmä preseknutie miechy a jej opätovné pripevnenie na darcovské telo. Lekári na to budú mať menej ako 60 minút.

Po prepojení miechy sa začne s prepájaním svalov a ciev. Pacient zostane po zákroku zhruba 6 týždňov v kóme. Lekári dúfajú, že za ten čas si signál z mozgu vybuduje spojenie s darcovskou miechou.

„Teoreticky, každý z krokov operácie sa dá vykonať a niektoré sa robia bežne. Ešte nikdy sa však nepodarilo opätovne pripojiť miechu,“ varuje Crocker. Je preto možné, že Valerij po zákroku nebude môcť hýbať končatinami a správne nemusia fungovať ani orgány a pacient zomrie.

Etická stránka operácie je ďalšia vec. Canavero je však presvedčený, že transplantácia je kľúčovým krokom k dosiahnutiu „nekonečného života“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ