CES: Inteligentný medailón na výletných lodiach nahradí kľúče aj peňaženku

Tomáš Švec | 05.01.2017 16:00
Ocean Medallion, Foto:
Niektoré výletné lode budú používať technológiu zvanú Ocean Medallion.
Dovolenkári vďaka nemu nebudú musieť nosiť so sebou peňaženku ani kľúče. Kajuta sa otvorí automaticky keď sa k nej človek priblíži a za jedlo a využité služby dovolenkár zaplatí aj "bez" kreditky.

Väčšina dovolenkárov si už zvykla, že pri návšteve rezortu sú „označkovaní“ farebnými náramkami, vďaka ktorým majú automaticky prístup k niektorým All Inclusive hotelovým službám. O čosi sofistikovanejšie je použitie náramkov s unikátnym čipom, ktoré odomykajú dvere alebo zaznamenávajú objednávky v reštaurácií, ktoré pri odchode návštevník uhradí.

Neviditeľná technológia s tisíckami senzorov a kilometrami káblov

Niektoré výletné lode budú onedlho vybavené ešte dokonalejšou technológiou, ktorú jej tvorcovia opisujú ako „neviditeľnú.“ Na veľtrhu CES ju predstavili ako Ocean Medallion, teda akési náramky či medailóny, ktoré môžu dovolenkári nosiť na krku či vo vrecku nohavíc a o nič ďalšie sa nemusia starať. Kajuta sa po priblížení automaticky odomkne a večera a masáž zaúčtuje bez toho, aby bolo náramok potrebné niekam prikladať, vyťahovať kreditku či podpisovať šeky a autorizovať platby. Medailón s unikátnym kódom by mal dostať každý jeden pasažier, ktorý sa potom bude môcť na lodi pohybovať prakticky bez obmedzení.

Nový systém na niektoré zo svojich takmer sto výletných lodí nainštaluje spoločnosť Carnival Corpotation. Na veľtrhu okrem medailónu predstavila aj mobilnú aplikáciu, ktorá aktualizovať informácie z medailónu a informovať majiteľa o jeho aktivite či výdavkoch. Bez aplikácie zároveň nebude možné medailón používať, keďže bude uchovávať údaje z kreditnej karty minimálne. To samozrejme neplatí pre rodiny, pri ktorých stačí, ak bude platobné údaje zdieľať len jeden z jej členov. Aplikácia má tiež ďalšiu výhodu – lokalizácia iných ľudí, či príbuzných. A keďže každý v nej má vytvorený profil (s možnosťou pripojenia k sociálnym sieťam) a je spárovaný s náramkom, čašníci budú presne vedieť koho obsluhujú, prípadne aké jedlo a nápoj mu majú ponúknuť.

Niektoré služby môžu byť kvôli medailónu dostupnejšie aj drahšie

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že použiť technológiu je jednoduché, v skutočnosti tomu tak nieje. Náklady na inštaláciu kabeláže, monitorov a takmer 7-tisíc senzorov firma odhaduje na niekoľko miliónov dolárov a dlhodobo až na niekoľko stoviek miliónov dolárov. To by sa mohlo premietnuť do vyšších cien za jednotlivé služby. Podľa denníka New York Times môže firma účtovať napríklad viac za lístky a občerstvenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ