CES: Samsung OLED televízorom príliš neverí. Má vlastnú technológiu QLED

Tomáš Švec | 08.01.2017 15:00
Samsung, Q7, QLED Foto:
Namiesto OLED televízorov Samsung predstavil modely s konkurenčnou technológiou QLED.
Namiesto OLED televízorov predstavil Samsung "len" modely s technológiou QLED. Tá je ale vraj rovnako dobrá, ak nie lepšia. Na veľtrhu CES firma ukázala aj nové reproduktory, ktoré dokážu premeniť menej kvalitnú nahrávku na kvalitnejšiu.

Samsung veľtrh CES využil nie len na predstavenie nového radu LED televízorov ale aj bezdrôtových reproduktorov, prehrávačov a ďalšieho audio-video príslušenstva. Pochválil sa napríklad vlastnou technológiou UHQ (Ultra High Quality), ktorá prekresľuje zvuk z ľubovoľného 8 až 24-bitového zdroja na 32-bitov.

Na veľtrhu CES 2017 Samsung venoval veľa... Foto: Samsung
samsung H7, reproduktor Na veľtrhu CES 2017 Samsung venoval veľa pozornosti aj novým reproduktorom (na fotke model H7)

Najnovšie hudobné zariadenia používajú aj technológiu Distortion Cancelling, ktorá “upravuje zvukové nepresnosti tým, že dopredu predpovedá pohyb vnútorných reproduktorov a ovláda jednotky s cieľom prinášať lepší zvuk. Tento efekt funguje veľmi dobre na basovom reproduktore, ktorý prehráva silný, menej prenikavý a nepredvídateľný zvuk než iné reproduktorové jednotky,” tvrdí Samsung. Nové technológie Samsung demonštroval v dizajnovom bezdrôtovom reproduktore H7, ktorý podporuje aj spomínanú konverziu na 32-bitový zvuk.

Žiadne OLED televízory. Samsung zatiaľ viac verí technológii QLED

Veľký dôraz výrobca kládol aj na nový modelový rad QLED televízorov. Označenie QLED môže pôsobiť zavádzajúco, najmä ak spotrebiteľ túžobne vyčkáva na nové OLED televízory. Samsung s ich uvedením otáľa, aj keď zopár modelov už ponúka. Na CES sa však viac venoval novej technológií, ktorá je vraj rovnako dobrá ako OLED.

Tri nové modely televízorov, Q7, Q8 a 19, dokážu reprodukovať 100-percent farebného objemu. “Farebný objem si možno predstaviť ako farby, ktoré je možné zobraziť pri rôznych úrovniach jasu. Napríklad farbu listu je v závislosti na jase svetla možné vnímať na škále od žltkasto zelenej až po tyrkysovú. Nové televízory dokážu jemné rozdiely vo farbe v závislosti na jase zobraziť,” upresňuje výrobca. Najviac rozdielov je viditeľných pri najvyššom jase medzi 1500 a 2000 cd/m2.

Aby takéto zobrazenie bolo možné, firma použila nový kovový materiál zvaný Quantum Dot, ktorý umožní zobraziť širší rozsah farieb s väčším detailom. Vďaka novej technológii kovových zliatin Quantum Dot vraj už jas nie je limitujúcim faktorom pri farebnom podaní. Samsung bol bohužiaľ skúpy na detaily a technické parametre a ani dostupnosť nových televízorov neoznámil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ