Oporu telu môže dať aj textília

Miroslav Vajs, Pravda | 26.01.2017 11:35
Ľudia, ktorí z rôznych dôvodov majú problém hýbať časťami tela, sa zrejme dočkajú elegantnejších pomôcok pri vykonávaní bežných činností, ako je chôdza či pohyb rúk. Výskumníci vyvinuli elektroaktívny materiál s možnosťou votkania do bežnej textílie, a tento nový materiál funguje podobne ako svalové vlákna.

„Svalová textília“ by teda mohla byť súčasťou oblečenia a uľahčiť pohyb ľuďom s rôznymi druhmi ochorení či úrazov.

Elastický obväz vybavený novým materiálom,... Foto: THOR BALKHED/LINKÖPING UNVERSITY
elastický obväz, textil, ruka, lakeť, pohyb Elastický obväz vybavený novým materiálom, ktorý pomáha pri pohybe lakťom.

V poslednom čase výrazne pokročila robotická technológia, ako aj vývoj nových protéz. Napríklad zariadenia známe ako exoskeletóny (vonkajšia podpora kostry) dokážu podstatne zvýšiť mobilitu ľudí. „Vo vývoji exoskeletónov sa dosiahol významný pokrok, ktorý umožnil, že ľudia s postihnutím mohli opäť začať chodiť. Táto technológia je však príliš robustná. Naším cieľom je vyvinúť exoskletóny, ktoré vyzerajú ako oblečenie. Napríklad ako elastická, obtiahnutá spodná bielizeň. Určite by to bolo pre ľudí pohodlnejšie,“ uviedol Edwin Jager z Linköping University vo Švédsku.

Súčasné exoskeletóny umožňujú podporu pohybu prostredníctvom motorčekov alebo stlačeného vzduchu (hydrauliky). Švédski vedci sa však rozhodli dosiahnuť niečo podobné pomocou ľahkých a pružných látok, o ktorých hovoria ako o „textilných svaloch“. Použili preto ľahko dostupnú tkaninu, ktorú obohatili o elektroaktívny materiál. Vďaka tejto špeciálnej úprave dostáva látku silu podobnú tej ako produkujú svaly.

Upravenej látke stačí dodať zopár voltov, aby začala meniť svoj objem. Vďaka tomu sa vlákna na látke začnú predlžovať alebo skracovať. Vlastnosti textílie sú kontrolované spôsobom jej utkania či iného spôsobu vyhotovenia.

„Pri tkaní môžeme látku navrhnúť napríklad tak, aby vytvárala veľkú silu. Iným prístupom je vytvoriť extrémne pružnú látku, a tak zväčšiť jej schopnosť natiahnuť sa,“ povedal Nils-Krister Persson, profesor zo Švédskej školy textílií pri Univerzite v Borås. Vlastnosti látky je teda možné upraviť podľa individuálnych potrieb pacienta alebo spôsobu použitia.

V štúdii publikovanej v žurnále Science Advances vedci opisujú, ako textilné svaly pomáhajú jednoduchému robotovi dvíhať činky. Na tomto príklade sa snažia ukázať, že táto nová technológia sa dá použiť na návrh a výrobu zariadení známych ako aktuátory. Tie fungujú podobne ako motory alebo biologické svaly, ktoré produkujú silu.

„Z dlhodobého hľadiska by sme chceli využiť už existujúce technológie používané pri výrobe textílií na jednoduché a cenovo dostupné textilné svaly. Ešte zaujímavejšie by však bolo, keby sme z týchto textílií dokázali ušiť oblečenie, ktoré by aktívne pomáhalo ľuďom pri pohybe,“ dodal Jager.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ