Mongolsko chce získať späť ukradnuté dinosaury

ČTK | 27.01.2017 13:00
Mongolský pastier Gelegraš si vylepšoval svoj príjem tým, že vodil turistov k starej dinosaurej lebke neďaleko útesov Bajanzag v púšti Gobi. Jedného dňa však skamenelina zmizla.

Podobne boli tisíce ďalších skamenelín ukradnuté od tej doby, čo tam americký cestovateľ Roy Chapman Andrews, ktorý bol inšpiráciou pre filmovú postavu Indiana Jonesa, v 20. rokoch minulého storočia objavil vajcia dinosaurov.

Veľká púštna oblasť potom začala priťahovať paleontológov, ale aj priekupníkov. S tým však chce mongolská vláda skoncovať. Začala kampaň s cieľom získať späť vzácne poklady, ktoré sú dnes roztrúsené v zahraničných múzeách a u súkromných zberateľov, vrátane hollywoodskeho herca Nicolasa Cagea, uviedla agentúra AFP.

Vo svojej jurte pri slávnych horiacich útesoch Bajanzag rozmýšľa Gelegraš nad hodnotou „svojej“ lebky. „Keby som vedel, že má takú cenu, sám by som ju predal,“ žartuje. Výzvu na repatriáciu pozostatkov dinosaurov mongolská vláda vydala, keď manžel bývalej ministerky kultúry, športu a turistiky Ojúngerel Cedevdambovej zistil, že jedna newyorská aukčná sieň chce vydražiť vzácneho tarbosaura, menšieho bratranca tyranosaura. Podľa paleontológov všetky známe exempláre tohto stavovca pochádzajú z údolia Nemegt v Mongolsku. Vyvážať skameneliny z Mongolska je nelegálne.

Do mongolskej púšte sa v stopách Roya Chapmana Andrewsa vypravili stovky expedícií, niektoré so súhlasom úradov. Iné boli nelegálne a ich cieľom bolo previezť vzácne poklady do zahraničia.

Tridsaťjedenročná Surendžav Munchsajchanová, ktorá spravuje park, kde Chapman našiel dinosaurie vajcia, tvrdí, že predchádzať krádežiam je takmer nemožné. Ako jediná strážkyňa približne 10-tisíc hektárov púšte hliadkuje na starej motorke a sníva o bezpilotných lietadlách. S pomocou polície a Gelegraša prenasleduje zlodejov skamenelín a vzácnych rastlín a snaží sa zabrániť nelegálnej ťažbe. O krádeži skamenelín sa dozvie až vtedy, keď colníci na hraniciach zadržia pašeráka, alebo keď sa niektorý pastier sťažuje, že prišiel o svoj turistický zárobok. „Nikdy sa nám nepodarilo chytiť ani jedného zlodeja,“ sťažuje sa.

Tarbosaurus z New Yorku samozrejme nebol prvou skamenelinou, ktorá Mongolsko opustila nelegálne. Jeho dražba však rozpútala rozhorčenú reakciu a mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž sa osobne sťažoval vo Washingtone.

V roku 2012 začal americký prokurátor súdny proces s cieľom predaj zakázať. To umožnilo úradom skamenelinu zabezpečiť. Pre Mongolsko sa to nakoniec obrátilo vo víťazstvo a dinosaurus sa vzápätí vrátil do vlasti. Rozsudok bol kľúčovou etapou v boji proti nelegálnemu obchodu. „Práve do USA prichádzali všetky skameneliny. Chceli sme tento obchod zaraziť,“ hovorí Ojúngerel. Mongolsko potom získalo späť asi 30 skamenelín.

Niektorí zberatelia, ako napríklad Nicolas Cage, dobrovoľne svoje poklady vrátili. Herec kúpil kostru tarbosaura v dražbe a zaplatil za ňu v prepočte asi 260-tisíc eur, bez toho, aby vedel, že bola ukradnutá v Mongolsku.

V roku 2016 bolo v mongolskej metropole Ulánbátar otvorené múzeum skamenelín, ktoré sa podarilo získať späť. Ide o bývalé Leninovo múzeum, kde v hlavnej sále trónila monumentálna busta sovietskeho vodcu. Namiesto nej tam je teraz tarbosaurus z Manhattanu. Niektorí ľudia žartujú, že Mongolsko nahradilo jedného dinosaura druhým.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ