Pomsta robí ľudí skutočne šťastnejšími

ČTK, mq, Pravda | 30.01.2017 12:00
žena, pomsta Foto:
Pomsta pomáha ľuďom uľaviť si, no často si pri nej neuvedomia možné dôsledky.
Pomsta - to je tak trochu ako zjesť na posedenie celú tortu alebo kartón zmrzliny, alebo poslať textovú správu svojej bývalej či bývalému neskoro v noci. Áno, vtedy to vyzerá ako dobrý nápad, ale čoskoro človeku dôjde, že to bola veľká chyba.

Problém je, že je ťažké uvedomiť si dlhodobé následky, keď v danej chvíli to človeku poskytne úžasnú útechu. Zvlášť keď, ako dokazuje nedávna štúdia v odbornom časopise Journal of Personality and Social Psychology, pomsta voči ľuďom, čo človeku uškodili, naozaj vyvoláva pocit šťastia.

V prvej časti štúdie autori požiadali skupinu dobrovoľníkov, aby napísali osobné eseje. Eseje si potom navzájom vymenili s tým, že im na ne druhý napíše úprimnú hodnotiacu reakciu. V niektorých prípadoch však namiesto skutočnej spätnej väzby dostali vopred napísané hanlivé hodnotenie, ktoré sa „navážalo“ do ich písania aj ich samých.

Vedci potom všetkým rozdali vodu bábiky s vysvetlením, že si majú predstaviť, že bábika predstavuje osobu, ktorá ich v údajnom hodnotení tak urazila. A ukázalo sa, že zapichnutie niekoľkých špendlíkov do handrovej postavičky dokázalo značne zlepšiť náladu účastníkov.

No vedci si kládli otázku, či je týmto pokusom jasne preukázané spojenie medzi pomstou a zámerom pomstiť sa. Áno, účastníci využili príležitosť, aby sa (svojím spôsobom) pomstili nepriateľom. Ale boli by ochotní sami podobnú príležitosť vyhľadať, aby sa cítili lepšie?

S cieľom nájsť odpoveď na túto otázku si autori štúdie našli inú skupinu dobrovoľníkov, ktorým dali tabletku, ktorá údajne zlepší ich poznávacie schopnosti. V skutočnosti však išlo len o placebo. Niekoľkými účastníkom zároveň vedci nahovorili, že pilulka má aj schopnosť stabilizovať ich náladu, a že sa teda budú psychicky cítiť rovnako, kým jej efekt nevyprchá.

Po prehltnutí tabletky hrali hráči tímovú počítačovú hru, ktorá ale bola naprogramovaná tak, aby niektorí mali dojem, že je ich spoluhráči ignorujú. Po skončení hry vedci ponúkli dobrovoľníkom možnosť „potrestať“ tímových kolegov vyslaním nepríjemne hlasitého zvuku do slúchadiel. Väčšina tých, čo sa cítili ukrivdení, sa pre tento krok rozhodla. Tí hráči, ktorí verili, že im pilulka stabilizovala náladu – a že sa teda nebudú cítiť lepšie, ak spoluhráča „potrestajú“ – túto možnosť nevyužili. Inými slovami si účastníci nielen užili pomstu za domnelú krivdu. Vyhľadávali ju ako spôsob, ako sa cítiť lepšie.

Nie je to príliš lichotivé zistenie stavu našej kolektívnej psychiky, ale zároveň ide o jednu z vecí, ktoré je dobré vedieť, dodáva New York Magazine. Pokiaľ si tejto skutočnosti budeme vedomí, možno sa nám podarí zlosť a túžbu po pomste presmerovať do niečoho produktívnejšieho. A ak všetko zlyhá, pri troche starých dobrých nadávok sa človeku tiež uľaví a nemusí sa pomstievať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ