Najstarší predchodca človeka je vraj milimetrový saccorhytus

ČTK | 31.01.2017 18:00
Údajne najstaršieho predchodcu človeka objavili vedci v Číne. Ide o miniatúrne stvorenie veľkosti iba jedného milimetra, ktoré žilo pred 540 miliónmi rokov. Informoval o tom spravodajský BBC News s odvolaním sa na časopis Nature.

Medzinárodný tím vedcov z Británie, Číny a Nemecka objavil fosílne pozostatky asi 40 živočíchov zvaných saccorhytus v centrálnej časti Číny. Podľa nich je niekoľko fosílií „skvele zachovaných“.

Saccorhytusa, ktorý je podľa všetkého najprimitívnejším zástupcom veľkej živočíšnej skupiny druhoústých, vedci označujú za najstarší známy článok evolučného vývoja, ktorý viedol cez ryby až k človeku.

Mikroskopický tvor žil medzi zrnkami piesku na dne mora. Charakterizujú ho predovšetkým – na jeho rozmery – obrovské ústa. Telo mal pokryté tenkou, pomerne pružnou kožou a svalmi. Podľa vedcov sa tak mohol pohybovať sťahovaním svalov.

Telo mal saccorhytus súmerné, čo je jeden zo znakov, ktorý je typický pre jeho evolučných potomkov, vrátane človeka. Kužeľovité výrastky na tele živočícha by mohli podľa vedcov byť obdobou žiabrov.

Druhoústovce sú živočíchy, pri ktorých zanikajú prvoústovce a ústa sa prelamujú na opačnom konci zárodku. Pri saccorhytusovi vedci nenašli dôkazy o tom, že by mal ritný otvor, čo znamená, že pravdepodobne ešte prijímal potravu a vylučoval rovnakým otvorom.

Najstarší doteraz nájdení zástupcovia skupiny druhoústých žili pred 510 až 520 miliónmi rokov. V tom čase sa už druhoústovce začínali členiť na stavovce a živočíchy, ako sú napríklad hviezdice alebo ježovia, napísal server BBC News.