Mladá Bangladéšanka je asi prvou ženou s chorobou stromových ľudí

ČTK | 01.02.2017 12:01
Bangladéšske dievča Sahan Khatanová je pravdepodobne prvou ženou, ktorú postihlo zriedkavé ochorenie, pri ktorom sa koža podobá kôre stromov. Pacienti bývajú označovaní ako "stromoví ľudia". Píše o tom agentúra AFP.

Výrastky sa začali objavovať na tvári pred štyrmi mesiacmi. Jej otec, chudobný bangladéšsky roľník, uviedol, že si spočiatku nerobil starosti. Keď sa ale bradavice rýchlo zväčšovali, odviezol dievča z ich dediny do nemocnice v bangladéšskej metropole Dháke.

Podľa lekárov by dievča mohlo trpieť chorobou nazývanou epidermodysplasia verruciformis, alebo tiež Lewandowskeho-Lutzov syndróm. Príčina tejto choroby môže byť dedičná, postihuje aj ľudí s výrazne oslabenou imunitou. O diagnóze ale lekári z Dháky ešte definitívne nerozhodli; zisťujú, či by dievča nemohlo byť postihnuté inou kožnou chorobou.

„Sme veľa chudobní, moja dcéra stratila matku, keď mala šesť rokov. A ja úprimne dúfam, že sa lekárom podarí odstrániť kôru z tváre mojej krásnej dcéry,“ povedal otec pacientky.

„Iba štyria ľudia na svete boli diagnostikovaní s touto vzácnou genetickou chorobou, a nebola medzi nimi žiadna žena,“ vyhlásil lekár Samanta Lal Sen, ktorý pôsobí na oddelení plastickej chirurgie v Dháke.

Rovnaký lekár má v starostlivosti aj „stromového muža“, 27-ročného Bangladéšana Abula Badžandara, ktorému sa obrie výrastky objavili na rukách a nohách. Po 16 operáciách by mal byť čoskoro prepustený domov.