Drony namiesto taxíkov. V Dubaji vyskúšajú dopravu budúcnosti

Tomáš Švec | 15.02.2017 07:00
eHang 184, dron, bezpilotné lietadlo Foto:
Dubajský dopravný podnik RTA spustí pilotný projekt prepravy ľudí pomocou dronov (na fotke model eHang 184).
V Dubaji budú ľudí okrem taxíkov rozvážať aj nadrozmerné drony. V pilotnej prevádzke by mali byť už v júli tohto roka. Ovládať ich budú na diaľku.

Ak ste si pod pojmom sci-fi predstavovali drony, ktoré nahradia poštárov alebo „potrubnú“ hromadnú prepravu v štýle Hyperloop, je na čase posunúť hranice vlastnej predstavivosti ešte o kus ďalej. V Dubaji budú ľudí onedlho prepravovať pomocou nadrozmerných dronov. Odvážne plány nemá dubajský dopravný podnik RTA (Roads and Transportation Agency) len na papieri. Drony už stihol otestovať a vybrať dodávateľa. Prvých pasažierov by mali prepraviť už v júli tohto roka.

Dron eHang 184 dokáže na jedno nabitie letieť... Foto: eHang
eHang 184, dron, bezpilotné lietadlo Dron eHang 184 dokáže na jedno nabitie letieť 30 minút.

Na jedno nabitie 30 minút letu

Dopravný podnik RTA má v pláne nakúpiť niekoľko čínskych dronov eHang 184, ktoré dokážu prepraviť jednu osobu s hmotnosťou do sto kilogramov do vzdialenosti 50 kilometrov. Vzdialenosť je v tomto prípade priamo úmerná maximálnemu letovému času, ktorý je 30 minút. Ako informoval server BBC, jedinou úlohou pasažiera bude zvoliť si na dotykovom displeji cieľovú destináciu. Keďže dron bude na diaľku ovládať operátor, žiadne iné ovládacie prvky k dispozícii nie sú.

Kľúčovým elementom akejkoľvek novej formy hromadnej dopravy je bezpečnosť prevádzky. Drony tak budú musieť byť maximálne spoľahlivé a vybavené bezpečnostnými prvkami, ktoré zabezpečia, že v prípade poruchy nedôjde k ohrozeniu pasažiera ani jeho okolia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ