Ebolu najviac šírila menšina infikovaných

ČTK | 20.02.2017 15:00
Poslednú veľkú nákazu vírusom ebola najviac prenášala výrazná menšina infikovaných - najviac nákazliví boli mladší a starší ľudia. S odkazom na vedeckú správu, ktorú publikovala Národná akadémia vied USA, o tom informoval spravodajský server BBC.

Ebolou sa počas epidémie v západnej Afrike v rokoch 2014 až 2015 nakazilo viac ako 28 600 ľudí, približne 11 300 ich zomrelo.

Takmer dve tretiny prípadov nákazy vírusom ebola podľa správy spôsobili len tri percentá infikovaných. Títo takzvaní superprenášači boli prevažne ľudia mladší ako 15 rokov alebo, naopak, starší ako 45 rokov. Vedci dúfajú, že poznatky z výskumu pomôžu lepšie pochopiť, ako sa choroba šíri. To by potenciálne mohlo v budúcnosti dostať epidémiu skôr pod kontrolu.

Vedci skúmali prípady nákazy vírusom vo Freetowne a v okolitých oblastiach v Sierre Leone. Sledovali, kde sa objavovali prípady nákazy a podľa toho označovali potenciálnych šíriteľov a s nimi spojený počet infikovaných.

Podľa virológa z Kráľovskej univerzity v Londýne Stevena Rileyho je však možné, že mladí a starší šírili nákazu najčastejšie, pretože o nich sa členovia ich komunity viac starali.

Virológ Jonathan Ball z Nottinghamskej univerzity zastáva názor, že zatiaľ nie je jasné, či častejšie šírenie nákazy v určitých vekových skupinách viac ovplyvňujú biologické či sociálne faktory. Poznatky však podľa neho môžu pomôcť spomaliť šírenie potenciálne smrteľného ochorenia. Lekári sa tak počas epidémie môžu sústrediť na to, aby v prvom rade, napríklad vakcináciou, zabránili najviac infekčným skupinám v šírení nákazy.

Ebola sa začala šíriť v decembri 2013 najprv v Guinei. Neskôr zasiahla aj Sierru Leone a Libériu a niekoľko prípadov sa objavilo aj v Nigérii a v Mali. Pacienti, ktorí sa ebolou nakazili v Afrike, chorobe podľahli aj v USA a v Španielsku. Koniec epidémie ohlásila WHO v minulom roku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ