Dĺžka života sa predlžuje, v Južnej Kórei prekročí 90 rokov

ČTK, Pravda.sk | 22.02.2017 12:23
Kórejčanka, Kórejčanka, dievčatá, Kórea Foto: ,
Juhokórejské študentky v tradičných národných odevoch počas promócií na univerzite v Soule. Zatiaľ čo vo väčšine vyspelých krajín sa dĺžka života predlžuje (v Južnej Kórei presiahne u žien do roku 2030 hranicu 90 rokov), v USA sa táto hranica znižuje a je jednou z najnižších spomedzi krajín vyspelého sveta.
Priemerný predpokladaný vek dožitia bude vo svete v budúcom desaťročí ďalej narastať a v niektorých krajinách by už do roku 2030 mohol prekročiť hranicu 90 rokov.

Podľa rozsiahlej medzinárodnej štúdie, ktorej závery vyšli v britskom lekárskom časopise Lancet, sa musí politická sféra systematicky pripravovať na ďalšie starnutie populácie.

Svetoví šampióni v dožívání budú podľa štúdie Juhokórejčania. Stredná dĺžka života ženy, ktorá sa narodí v Južnej Kórei v roku 2030, dosiahne 90,8 roka, zatiaľ čo juhokórejský muž bude mať nádej dožiť sa 84,1 roka. Štúdia to vysvetľuje kvalitnou výživou detí, nízkym krvným tlakom, dobrým prístupom k zdravotnej starostlivosti a novými technológiami v zdravotníctve.

Mnohí si mysleli, že 90 rokov je pre strednú dĺžku života horná hranica. Tento výskum však ukazuje, že túto hranicu prelomíme.
Majid Ezzat, profesor londýnskej Imperial College

Ako je na tom Európa?

Na starom kontinente budú mať nádej na najdlhší život francúzske ženy, ktoré sa po narodení v roku 2030 dožijú v priemere 88,6 roka. Po Južnej Kórei a Francúzsku môžu ženy čakať najdlhší život v Španielsku a Japonsku. Muži sa budú dožívať najdlhšie rovnako v Južnej Kórei, kde to má byť 84,1 roka, ďalej v Austrálii a Švajčiarsku.

Jednu z najnižších stredných dĺžok života z najvyspelejších krajín očakáva štúdia v USA, kde to bude u mužov 79,5 roka a u žien 83,3 roka. Na konci rebríčka 35 krajín sú Švédsko, Grécko, Macedónsko a Srbsko.

Štúdia odhaduje, že ženy budú naďalej žiť výrazne dlhšie ako muži. Ich náskok sa však bude vo väčšine krajín znižovať.

Kedy dosiahneme strop?

„Mnohí si mysleli, že 90 rokov je pre strednú dĺžku života horná hranica. Tento výskum však ukazuje, že túto hranicu prelomíme. Neviem, či vôbec extistuje hranica, ktorú ľudstvo nikdy neprekročí,“ uviedol k štúdii jej vedúci Majid Ezzat, profesor londýnskej Imperial College.

„To, že sa budú naše životy ďalej predlžovať, znamená, že sa musíme zamýšľať nad posilnením našich systémov zdravotnej a sociálnej starostlivosti tak, aby dokázali podporovať starnúcu populáciu,“ dodal.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v správe z roku 2014 uviedla, že stredná dĺžka života sa od roku 1990 do roku 2012 celosvetovo výrazne zvýšila. Dieťa narodené v roku 2012 tak môže podľa prepočtov WHO žiť v priemere o šesť rokov dlhšie než človek, ktorý prišiel na svet v roku 1990.

V roku 2030 budú žiť Slováci o šesť rokov dlhšie

Zatiaľ čo stredná dĺžka života u žien, ktoré sa narodili v roku 2010 by mohla dosiahnuť 79 rokov, pre tie, ktoré sa narodia v roku 2030 to môže byť viac ako až 85 rokov.

Podľa informácií Infostatu bola v roku 2015 na Slovensku stredná dĺžka života u žien 79,6 rokov a u mužov 73 rokov.

Rozdiel medzi mužmi a ženami sa bude naďalej zväčšovať. V roku 2010 bol tento rozdiel vyše sedem rokov v prospech nežnejšieho pohlavia. V roku 2030 dosiahne podľa výskumov takmer osem rokov aj šesť mesiacov.

Muži narodení v roku 2010 sa podľa výskumu dožijú 71,6 rokov. Tí, ktorí prídu na svet v roku 2030 budú žiť pri ideálnych podmienkach v priemere 77 rokov.