Vrátené smartfóny Note 7 Samsung opraví a rozpredá v Indii a Vietname

Tomáš Švec | 23.02.2017 07:15
Samsung Galaxy Note 7 Foto:
Samsung Galaxy Note 7
Smartfóny, ktoré zákazníci Samsungu kvôli riziku požiaru vrátili, firma opraví, vymení v nich batériu a za zníženú cenu ponúkne v rozvojových krajinách.

Po škandále s vybuchujúcou batériou sa Samsungu podarilo spätne odkúpiť, respektíve získať výmenou za iný model, viac ako tri milióny smartfónov Galaxy Note 7. Zdá sa, že firma našla spôsob, ako telefóny ďalej rozpredať bez toho, aby musela všetky ich diely recyklovať alebo použiť na výrobu iných modelov. Spravodajský server ZDnet informoval o plánoch Samsungu predávať zánovné modely Note 7s minimálne do dvoch rozvojových krajín – Indie a Vietnamu.

Note 7 bude Samsung predávať v Indii, Vietname a v Kórei

Zoznam krajín, kde bude Samsung smartfón za zníženú cenu a s novou batériou predávať, bude zrejme oveľa väčší. Návrat na pulty predajcov na západe však neprichádza do úvahy. Firma má príliš poškodenú povesť na to, aby opäť riskovala ďalšie väčšie či menšie fiasko, ktoré by jej mohli v Indii a Vietname prepáčiť. Pred predstavením nástupcu s číslom osem by mohol byť upravený model 7s dostupný aj na domácom juhokórejskom trhu.

Divízia poverená úpravou smartfónu by mala vo všetkých vrátených kusoch vymeniť batériu (s predpokladanou kapacitou od 3000 do 3200 mAh), kryty a možno aj displej do konca mája. Zánovné telefóny by sa potom mali začať predávať v júni.

Firma sa vyhne environmentálnym pokutám

Podľa serveru ZDnet sa Samsung vďaka opätovnému použitiu telefónov vyhne plateniu vysokých pokút za znečistenie životného prostredia, ktoré by jej mohli byť uložené, ak by všetky telefóny podľa predpisov nezrecyklovala. Rozpredajom takmer 3.1 milióna kusov by si mohol Samsung aspoň čiastočne kompenzovať náklady spojené s odkúpením mobilov od pôvodných majiteľov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ