Vedci skúmajú syndróm chronickej únavy

ČTK, mq, Pravda | 06.03.2017 15:00
muž, únava, spánok Foto:
Zatiaľ nie je známy mechanizmus, ktorý spúšťa syndróm chronickej únavy, no pokročilo sa aspoň v jeho diagnostike.
Som tak unavený, že nedokážem žiť. Takúto vetu môžu vysloviť milióny ľudí, ktorí trpia syndrómom chronickej únavy. Pacienti to majú zložité. Na jednej strane sú tu príznaky, ktoré sú pre nich veľmi zrejmé, na druhej strane tu sú rodinní príslušníci, lekári a zamestnávatelia, ktorým je ťažké vysvetliť, ako trpia.

V najhoršom štádiu, ktoré vedie k invalidite, nie sú ľudia schopní zdvihnúť sa z postele, ísť do školy, pracovať alebo vyjsť z bytu. Syndróm chronickej únavy (Chronic Fatigue Syndrome – CFS) je ťažké niekam zaradiť a diagnostikovať. Má rôzne príznaky, nie je známy jeho pôvod a neexistuje test na jeho identifikáciu. A vedie k sociálnemu vylúčeniu. „Pacienti často opisujú chorobu ako dlhotrvajúcu infekciu,“ vysvetľuje Umberto Tirelli, riaditeľ oddelenia onkológie na klinike v talianskom Aviane, ktorý sa chorobou začal zaoberať medzi prvými.

Zdá sa, že príznaky sú takéto: nešpecifické bolesti v rôznych častiach tela, mdlosť, napuchnuté žľazy na krku a v podpazuší, problémy so sústredením. Určiť diagnózu nie je jednoduché. Praktickí lekári CFS neuznávajú a špecializovaných centier je len niekoľko. Niekedy trvá mesiace či dokonca roky, než sa človek dostane k špecialistovi, poznamenal taliansky denník La Repubblica.

Medzi niektorými lekármi je rozšírené presvedčenie, že ide o psychickú poruchu. „Keď týchto pacientov vidím, je jasné, že nejde o problém duše. Pacient s depresiami má všetky možnosti na to, aby bol aktívny, ale on po tom netúži. Pacient s CFS však chce niekam ísť, študovať, mať normálny sexuálny život, ale nemá na to silu,“ upozorňuje Tirelli.

Rozptýliť pochybnosti okolo CFS by mohol akýsi bio ukazovateľ, ktorý by chorobu zistil. Týmto smerom tiež vedie výskum. V Spojených štátoch nedávno zdvojnásobili rozpočet na výskum: na tento rok je naň venovaných viac ako 15 miliónov dolárov.

Niektoré štúdie vyzerajú sľubne. Napríklad vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu navrhujú diagnostickú metódu pomocou jednoduchého krvného testu. Vedci študovali vzorky krvi od 45 osôb trpiacich CFS. Analyzovali úroveň 612 chemických látok spojených s bunkovým metabolizmom a našli desiatku metabolitov, ktoré zrejme boli prítomné v menšej miere u všetkých pacientov a ktoré, použité pri diagnostickom teste, zaručujú presnosť vyššiu ako 90 percent. Ide o predbežné výsledky, ktoré však umožnili ďalšiu hypotézu: symptómy by mohli vychádzať z anomálnej odpovede organizmu na stres, ktorý pravdepodobne vedie bunky k spomaleniu metabolizmu.

„Choroba má zrejme množstvo príčin. V posledných rokoch boli predložené rôzne hypotézy,“ hovorí Tirelli. Jednou z najrozšírenejších je tá, podľa ktorej je CFS spojený so zlou funkciou imunitného systému. Syndróm sa totiž často objavuje po nejakej infekcii. Dve desiatky rokov výskumov však zatiaľ nepriniesli výsledok – nepodarilo sa izolovať špecifický mikroorganizmus, ktorý je za CFS zodpovedný. Sú aj ďalšie faktory, ktoré môžu syndróm spustiť, ako je trauma, stres či alergie.

Pri týchto podmienkach sa lekári musia snažiť kúsok po kúsku nájsť podnet, ktorý CFS vyvoláva, a musia sa ho snažiť eliminovať. Najdôležitejšie je raz a navždy zistiť mechanizmus spúšťajúci chorobu, pretože len tak je možné vyvinúť účinnú liečbu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ