Vedci z USA našli spôsob, ako dostať zvyšky kečupu von zo sklenených fliaš

ČTK | 07.03.2017 15:21
Koľkokrát už ste triasli fľašou kečupu, aby ste z nej dostali každú poslednú kvapku - a rovnako sa vám to nepodarilo? Vďaka vedcom z Bostonu by tento problém mohol už čoskoro zmiznúť.

Experti z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvinuli nový povrch, s ktorým je vnútorná stena fľašky superklzká. Využitie vynálezu sa samozrejme neobmedzuje len na fľaše kečupu. Ľahšie pôjde dostať von aj obsah iných nádob, ako sú tie so zubnou pastou, kozmetikou – a dokonca aj s lepidlom.

Vedci z MIT veria, že ich vynález dokáže výrazne znížiť plytvanie – o snahe dostať von každú štipku polotekutého obsahu ani nehovoriac. Systém superklzkej steny nahradí všetky manuálne ‚vyklepávacie‘ techniky, či už zahŕňajú karatistické údery, frenetické potriasanie, alebo prostý úder päsťou či dlaňou otvorenej ruky do dna obrátenej fľašky, ktorého sila je úmerná intenzite frustrácie.

Zdravotne nezávadný vylepšovák

Keď sa do fľaše zapracuje nový povrch, skĺzne po ňom kečup alebo akákoľvek iná tekutina bez stopy.

Pri výrobe sa nádobka najprv musí zvnútra potiahnuť hrubým povrchom. Na neho potom príde veľmi tenká vrstva nového materiálu, a konečne sa pridá tekutina, ktorá vyplní každu jamku a vytvorí dokonale klzký povrch – ako naolejovaná podlaha. Kečup sa potom v podstate vznáša nad povrchom a z fľaštičky ľahko vykĺzne.

Podľa profesora Kripyho Varanasiho, ktorý klzký povrch vyvinul, je technológia úplne bezpečná. „Skvelé na tom je, že povrch je kombináciou pevnej a tekutej zložky a preto je možné ho prispôsobiť na mieru danému produktu. Takže pre potraviny vyrobíme povrch z takých materiálov, aby neboli zdraviu závadné.“

Redukcia odpadu

Spoluvynálezca tejto technológie, doktor David Smith verí, že dokáže tiež pomôcť zredukovať množstvo odpadu. „Pri používaní súčasných lepkavých a polo-lepkavých obalov ostane odhadom asi sedem a pol milióna hektolitrov materiálov každý rok prilepených na stenách výrobných vaní a nádrží, odkiaľ sa neskôr zmyjú a vyhodia. Pokiaľ ide o samotné produkty, desiatky miliárd obalov zostávajú so zvyškom produktov vo vnútri, takže je tu potenciál pre podstatné zredukovanie odpadu,“ dodal Smith.

Je možné, že niektorým ľuďom bude ich rituálny súboj s fľaškami, ktoré len neochotne púšťajú posledné zvyšky obsahu, chýbať. Ale pokiaľ ide o všetkých ostatných – až sa za niekoľko rokov dostanú superklzké fľaše na trh, nielen naliatie kečupu na hranolky či špagety bude podstatne jednoduchším procesom.