V USA plánujú presadiť 'právo na opravu'. Apple a ďalší protestujú

Tomáš Švec | 09.03.2017 07:20
Apple, iPhone, iPhone SE Foto:
Ilustračné foto
Každý má nárok na opravu produktu po záručnej dobe, a to aj mimo autorizovaného servisu. Nový zákon by v USA mohol prinútiť viacerých výrobcov, aby komukoľvek na vyžiadanie poskytli technickú dokumentáciu a aj náhradné diely k svojim produktom. Apple a ďalšie firmy, ktoré si chránia vlastné autorizované servisy, však protestujú.

Ak vlastníte niektoré zo zariadení Apple, iste oceníte nadštandardnú starostlivosť, ktorú firma svojim klientom ponúka. Či už ide o technickú podporu alebo opravu výmenou chybného zariadenia za nové, Apple nastavil latku pomerne vysoko. Pri kúpe nového zariadenia firma ponúka tiež limitovanú záruku, pri ktorej na svoje vlastné náklady opraví aj „utopený“ mobil alebo notebook s rozbitým displejom.

Neautorizovaný servis = neoriginálny diel

Akonáhle však zákazníkovi záruka skončí, jeho možnosti na prípadnú opravu sa výrazne zúžia. Stále síce môže zájsť do oficiálnej predajne či autorizovaného servisu a požiadať o opravu zariadenia, musí však rátať s poplatkom, ktorý je často neprimerane vysoký skutočnej cene chybného komponentu. Bohužiaľ, pokiaľ chce mať v mobile, tablete, notebooku či počítači originálny diel, nemá veľmi na výber. Mnoho majiteľov iPhonov bolo uvedených do omylu, keď z neautorizovaného servisu vyšli s vymeneným displejom v domnení, že ide o originálny, avšak lacnejší, diel. V skutočnosti Apple svoje originálne komponenty poskytuje len autorizovaným servisom a stráži si tak, aby ich náhodou nepredával niekto iný a za zlomok ceny. Navyše podľa Kyla Wiensa zo serveru iFixit, ktorý sa špecializuje na opravy rôznych zariadení, sa Apple dlhodobo usiluje aj o to, aby bol jeho hardvér v podstate neopraviteľný.

V súčasnosti v Spojených štátoch prebieha ďalšia debata o tom, do akej miery si môžu firmy strážiť svoje know-how a distribučné siete. V štáte Nebrasaka sa rozhoduje o takzvanom „práve na opravu“, podľa ktorého by mali firmy, a to nie len technologické, sprístupniť technické príručky, diagnostické nástroje ale aj originálne náhradné diely tretím stranám. Legislatíva, ktorá by to ustanovila môže vstúpiť do platnosti nie len v Nebraske, ale aj v štátoch Illinois, Kansas, Minnesota, New York Massachusetts, Tennessee a Wyoming. Nová legislatíva by svojim spôsobom ukrátila mnohé firmy o zisky z účtovania poplatkov za „prémiové“ služby.

V USA chcú výrobcov ukrátiť o zisky z predraženého servisu

Proti schváleniu zákona sa postavil nie len Apple ale aj výrobca poľnohospodárskych strojov John Deere, ktorému prekáža možné sprístupnenie softvéru, dát, dokumentácie a kalibračných dát tretím stranám. Mohli by byť vraj využité na úpravu technických parametrov strojov alebo dokonca zneužité hackermi. „Neuvedomovala som si, ako veľmi je táto legislatíva pre firmy kľúčová, až dokiaľ Apple za mnou neposlal svojich lobistov,“ uviedla pre server ArsTechnica senátorka Lydia Brasch, ktorá pôvodný návrh predložila.

V roku 2010 pritom Apple presviedčal porotu v Spojených štátoch o nelegálnom „hacknutí“ iPhonu techniku zvanou jailbreak, vďaka ktorej je možné do telefónu inštalovať aplikácie aj z iných než oficiálnych zdrojov. Apple vtedy tvrdil, že nepostavenie tejto praktiky mimo zákon môže mať katastrofálne dôsledky, pretože upravené telefóny môžu dokonca poškodiť mobilnú sieť v krajine. Porotu chabé argumenty Applu nepresvedčili.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ