Windows 10 už zobrazuje aj reklamu. Je ju ale možné vypnúť

Tomáš Švec | 10.03.2017 07:00
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
Reklame sa už nevyhnete ani pri používaní operačného systému Windows. Microsoft mnohých prekvapil, keď začal zobrazovať reklamu na netradičnom mieste - v správcovi súborov.

Reklamy už budú oveľa viac strpčovať život aj používateľom operačného systému Windows. Po novom sa zobrazujú aj na mieste, kde ich takmer nie je možné prehliadnuť. Kontroverzné rozhodnutie Microsoftu bude mať zrejme negatívnu odozvu medzi užívateľmi, ktorým sa firma pomocou reklám pokúsi vnútiť iné zo svojich produktov. Reklamy sa začali niektorým používateľom zobrazovať v hornej časti správcu súborov.

Prvé komerčné oznámenie, ktoré Microsoft do správcu súborov „infiltroval“, spĺňa všetky kritériá typickej reklamy – zobrazuje popis produktu spolu s cenou a odkazuje užívateľov na externú stránku, na ktorej sa o ňom môžu dozvedieť viac. Reklama láka na mesačné predplatné balíka Office 365 s prístupom k 1 TB dátovému úložisku OneDrive.

Nie je to reklama, ale len užitočné tipy, tvrdí Microsoft

Spravodajský server The Verge zverejnil stanovisko Microsoftu, v ktorom sa firma odvoláva len na zobrazovanie notifikácií vo forme užitočných tipov. „Nové notifikácie v podobe tipov v správcovi súborov vo Windows 10 boli navrhnuté tak, aby používateľom Windows 10 poskytli rýchle a jednoduché informácie o možnosti využívať cloudové úložisko a správcu súborov.“ Keďže ide o notifikácie, užívateľ ich môže vypnúť v menu (View – Options – Show sync provider notifications).

Majiteľ počítača už za Windows 10 svoju cenu zaplatil

Microsoft so svojim kontroverzným rozhodnutím porušil zavedený stereotyp, podľa ktorého akýkoľvek operačný systém bol doposiaľ dodávaný bez reklám. Ako správne poznamenal server The Verge, cena za využívanie systému Windows 10 je už obvykle zahrnutá priamo v cene počítača, na ktorom je systém predinštalovaný. Microsoft týmto spôsobom získal reklamný priestor takpovediac zadarmo a na úkor konkurencie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ