Intel naučí autá šoférovať aj bez vodiča. Kupuje izraelskú firmu MobilEye

Tomáš Švec | 16.03.2017 07:00
Volvo - autonómne riadenie IntelliSafe Auto Pilot Foto:
Ilustračné foto
Najväčší výrobca procesorov oznámil, že kupuje firmu MobilEye vyvíjajúcu systémy pre autonómne vozidlá. Zaplatí za ňu 15,3 miliardy dolárov. Izraelská firma dodávala softvér aj pre vozidlá Tesla.

Po nie veľmi úspešnej snahe Intelu preniknúť na trh s mobilnými čipmi tak firma získa nový impulz v perspektívnom miliardovom biznise. Analytici predpokladajú, že trh s autonómnymi vozidlami bude v najbližších 20 rokoch exponenciálne rásť. V roku 2035 by mohol mať hodnotu až 290 miliárd dolárov. Nie je preto prekvapivé, že väčšina veľkých technologických firiem hľadá spôsob, ako si ukrojiť z koláča v čase, keď konkurenčný boj nie je nadmieru vyostrený.

O budúcnosti automobilového priemyslu, ktorý smeruje k autonómnym vozidlám, dnes už pochybuje len málokto. Zatiaľ si však väčšinu inovácií firmy z pochopiteľných dôvodov nechávajú len pre seba a technológie vyvíjajú vlastným tempom a rôznymi smermi. Intel sa o samojazdiace autá doposiaľ zaujímal len okrajovo. Investície zväčša nasmeroval do malých start-upov, ktoré vyvíjajú rôzne komponenty pre autonómne vozidlá, avšak nie komplexné riešenia. Vďaka jednej z najväčších investícií sa Intel postaví do priameho konkurenčného boja s Nvidiou a Qualcommom. Obe spoločnosti v spolupráci s automobilkami už systémy pre autonómne vozidlá vyvíjajú.

MobilEye je práve jednou z tých firiem, ktoré vyvíjajú komplexné technológie pre autá bez vodiča, počnúc senzormi, kamerami, čipmi, špeciálnou navigáciou a softvérom. Podľa odborníkov bolo preto len otázkou času, kedy o izraelskú spoločnosť prejaví záujem jeden z nadnárodných technologických gigantov. Cena za akvizíciu síce nie je nijako nízka, no je primeraná hodnote a potenciálu, ktorú MobilEye Intelu prinesie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ