Rusko hľadá nových kozmonautov pre cestu na Mesiac

ČTK | 16.03.2017 13:00
Ruský kozmonaut Michail Tjurin, Američan...
Ilustračné foto.
Ruská kozmická agentúra spustila otvorený nábor nových kozmonautov, ktorí majú ako prví použiť novú kozmickú loď na cestu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a na Mesiac. Na tlačovej konferencii v Moskve to oznámil námestník šéfa Roskosmosu Alexander Ivanov. Do konca roka má byť vybraných šesť až osem nových kozmonautov.

Vybraní kandidáti prvýkrát vyskúšajú kozmickú loď Federacija na let na ISS a stanú sa zároveň prvými Rusmi, ktorí vkročia na povrch Mesiaca, povedal Ivanov. Hlásiť sa majú ruskí občania starší ako 35 rokov, výhodou je pôsobenie v leteckom alebo kozmickom priemysle. Povinná je znalosť angličtiny, národnosť ani pohlavie nerozhodujú.

Kozmická loď Federacija má v budúcnosti nahradiť doterajšie dopravné lode Sojuz a Progress. Na obežnú dráhu má v budúcnosti posádky dopravovať nosná raketa Angara. Vývoj novej kozmickej lode sa začal v roku 2009, prvé bezpilotné štarty sa majú uskutočniť z nového kozmodrómu Vostočnyj v roku 2019. Na cestu do vesmíru je teraz pripravených tridsať Rusov, z ktorých zhruba polovica sa už v kozme zdržiavala. Rekordmanom je Gennadij Padalka, ktorý štartoval už päťkrát a vo vesmíre strávil 878 dní, viac ako ktokoľvek iný.

Roskosmos dopĺňal oddiel kozmonautov už mnohokrát. V roku 2012 bol však prvýkrát nábor otvorený, teda prístupný komukoľvek. Dovtedy sa o cestu do vesmíru smeli uchádzať len vojenskí letci alebo zamestnanci podnikov kozmického odvetvia.