AVG sa zameralo na vyššiu mieru bezpečia a ochrany súkromia

Tomáš Švec | 07.09.2012 16:30
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,... Foto:
Nová verzia bezpečnostného softvéru od AVG si zakladá na vyššej ochrane súkromia. Užívateľov chráni aj pred zberom citlivých dát. V praxi by mali byť produkty s príponou 2013 rýchlejšie a presnejšie pri detekcii.

Spoločnosť AVG predstavila novú verziu bezpečnostného softvéru, ktorá dáva do povedomia verejnosti vyššiu ochranu súkromia. Kľúčové sú v novej produktovej edícii s číslom 2013 najmä funkcie, ktoré rozširujú pôvodné možnosti ochrany o zákaz sledovania užívateľov, rýchlejšiu a presnejšiu detekciu a heuristiku a skenovanie súborov. Užívateľom bezplatnej verzie produktu je vo vybraných krajinách navyše k dispozícii aj technická podpora, ktorá bola dlhodobo len súčasťou platenej verzie produktu.

Podľa spoločnosti je alarmujúci najmä fakt, že 93 percent používateľov internetu na Slovensku má nainštalovaný bezpečnostný softvér, no len 54 percent používateľov ho aj pravidelne aktualizuje. Podľa prieskumu, ktorý si dalo AVG vyhotoviť, sa krádeže identity obáva len 36 percent Slovákov.

AVG rozdeľuje produkty do niekoľkých skupín, ktoré sa líšia predovšetkým spôsobom ochrany, pričom základná štruktúra je rovnaká. Prémiovú ochranu poskytuje platený balík Internet Security, základnú ochranu zas verzia Free. S pomedzi všetkých nových vlastností vystupuje najviac do popredia nové používateľské rozhranie, ktoré podľa AVG umožňuje jednoduchší prístup k najčastejšie používaným nastaveniam, navyše je prispôsobené pre dotykové ovládanie. Na užívateľa by mala zapôsobiť aj jednoduchšia a intuitívna inštalácia, kratší čas potrebný na načítanie a prácu. Modul Turbo Scan, ktorý je súčasťou všetkých verzií produktu, vďaka prepracovanému mechanizmu práce s fragmentami údajne skráti čas kontroly systému o viac než tretinu.

AVG predstavilo nové verzie bezpečnostný... Foto: AVG
AVG 2013, antivírus AVG predstavilo nové verzie bezpečnostný balíkov 2013.

Komplexný balík Internet Security obsahuje firewall s jednoduchšou správou jednotlivých komponentov, modul LinkScanner, antispamový filter Anti-Spam, Anti-Spyware a staršiu technológiu, ktorá má chrániť pred odchytávaním údajov pri pripájaní sa na verejné wi-fi hotspoty. Balík AVG AntiVirus poskytuje pokročilú ochranu pri prehliadaní internetu, komunikácii na sociálnych sieťach a pri sťahovaní súborov, narozdiel od bezplatného a nemenej obľúbeného AntiVirus Free so základnou ochranou pri surfovaní a komunikácii na sociálnych sieťach. Spoločnosť predstavila aj špecifický produkt zvaný AVG Family Safety, ktorý je akýmsi rodinným vyhľadávačom s predurčenými pravidlami používania. Tie sa týkajú najmä detí, ktoré sú takýmto spôsobom chránené pred nevhodným obsahom, program takisto sleduje ich aktivitu na sociálnych sieťach. AVG pri inštalovaní doplnku užívateľov prehliadačov Internet Explorer, Firefox a Chrome upozorní na stránky, ktoré sa pokúšajú zhromažďovať informácie o užívateľovi s možnosťou zamietnutia takéhoto zberu dát.

AVG predstavilo nové verzie bezpečnostný... Foto: AVG
AVG 2013, antivírus AVG predstavilo nové verzie bezpečnostný balíkov 2013.

Ochrana mobilných zariadení naberá na význame
Spoločnosť sa opäť rozhodla dláždiť cestu produktom pre mobilné zariadenia. Podľa Omriho Sigelmana z AVG na najpoužívanejších mobilných multimediálnych platformách sa stáva ochrana na úrovni systému nevyhnutnou. Obzvlášť v prípade vyhľadávania a inštalovania nových aplikácií, ktoré sú najčastejším zdrojom infiltrácie systému. V tejto súvislosti AVG predstavilo produkt AntiVirus Free pre Android so základnou ochranou, AntiVirus Pro rovnako pre Android s rozšírenou ochranou a heuristikou, a produkt Family Safety pre platformy iOS a Windows Phone s rovnakým rodinným vyhľadávačom ako v prípade desktopovej verzie.