Nikon ohlásil zrkadlovku D600 pre náročných

Tomáš Švec | 15.09.2012 16:17
Nikon D600, zrkadlovka Foto:
Zrkadlovka Nikon D600
Spoločnosť Nikon ohlásila nový model digitálnej jednookej zrkadlovky formátu FX s rozlíšením 24,3 megapixelov, model D600.

O novom prírastku hovorí Nikon ako o najmenšej a najľahšej zrkadlovke z vlastnej produkcie. „Tento model je veľkou zmenou pre všetkých nadšencov fotografovania,“ uvádza spoločnosť. Zrkadlovka je vybavená plnoformátovým snímačom formátu FX, ktorý pochádza z profesionálneho radu prístrojov a prináša rozlíšenie 24,3 megapixelov. Rozsah nastaviteľnej citlivosti ISO sa pohybuje v rozpätí 100–6400 s možnosťou rozšírenia hornej hranice do ISO 25600, respektíve spodnej hranice na ISO 50.

Zrkadlovka používa rovnaký obrazový procesor Expeed 3 ako o triedu vyšší model D4. Umožňuje 16-bitové spracovanie obrazu so sýtejšími farbami, Nikon hovorí aj o jemných prechodoch bohatých na detaily a odtiene v celom rozsahu aj v stratovom formáte JPEG. Systém automatického zaostrovania s 39 bodmi má citlivosť –1 EV, so stredovými bodmi kompaptibilnými s F8. Expozičný čas má rozsah od 1/4000 s. do 30 sekúnd.

LCD displej má uhlopriečku 8 centimetrov, rozlíšenie 921 tisíc bodov, disponuje širokým pozorovacím uhlom a automatickou reguláciou jasu. Optický hľadáčik so skleneným hranolom pokrýva 100 percent obrazového poľa. Dvojosý elektronický virtuálny horizont umožňuje kontrolu vyrovnania záberu tak cez LCD displej ako aj hľadáčik. Kontrolovať je tak možné pozíciu fotoaparátu vzhľadom k horizontálnej rovine ako aj jeho sklon.

Zrkadlovka Nikon D600 Foto: Nikon
Nikon D600, zrkadlovka Zrkadlovka Nikon D600

Režim snímania videosekvencií s viacbodovým meraním zrkadlovka prevzala z predošlého modelu D800. Na výber je snímanie vo formáte FX aj DX. V plnom HD rozlíšení je možné zachytávať video s maximálne 30 snímkami za sekundu, pri prechode na nižšie, 720 riadkové HD rozlíšenie, sa rýchlosť snímkovania môže vyšplhať na 60 snímok za sekundu. Dĺžku sekvencií vo Full HD kvalite Nikon obmedzil na necelých 30 minút.

V systéme je možné nastaviť časované intervalové snímanie, ktoré uloží snímky vo forme videosekvencie. Ďalej zrkadlovka umožňuje pracovať s funkciou HDR, Active D-Lighting, Picture Control pre vyváženie parametrov snímky, motívovými režimami či doplnkovými efektami pre úpravu fotografie priamo vo fotoaparáte.

Aparát je konštruovaný zo zliatiny horčíka, celková hmotnosť tela bez batérie dosahuje 760 gramov. Odolnosť tela má byť rovnaká ako v prípade modelu D800, avšak s vylepšenou odolnosťou voči vlhkosti a prachu. Životnosť uzávierky Nikon garantuje na 150 tisíc cyklov. Výdrž na jedno nabitie sa pohybuje na úrovni 900 snímok, respektíve 60 minút videosekvencií so živým náhľadom. Fotoaparát je kompatibilný s kartami SD, do formátu SDXC. Fotoaparát má samostatné tlačidlá pre nastavenie citlivosti ISO, vyváženie bielej farby, kvalitu obrazu a takzvaný bracketing.

Cenu zrkadlovky D600 Nikon neuviedol, v priebehu septembra, kedy je naplánované spustenie predaja, by sa však mala pohybovať na úrovni 2150 eur.