Canon predstavil základnú full-frame zrkadlovku EOS 6D

Tomáš Švec | 19.09.2012 07:00
Canon EOS 6D, zrkadlovka Foto:
Canon predstavil základnú plnoformátovú zrkadlovku EOS 6D.
Spoločnosť Canon nasleduje Nikon a niekoľko dní po uvedení modelu D600 predstavuje vlastnú najmenšiu a najľahšiu zrkadlovku s plnoformátovým snímačom EOS 6D.

Rivalita medzi spoločnosťami Canon a Nikon sa opäť prejavila. Zatiaľ čo Nikon pred niekoľkými dňami predstavil zrkadlovku D600, ktorá má prívlastok najmenšia a najľahšia zrkadlovka z vlastnej produkcie, Canon vytasil vlastnú zbraň pre fotografických nadšencov, model EOS 6D. Určený je pre poloprofesionálov, ktorí čakali na uvedenie lacnejšej zrkadlovky s plnoformátovým snímačom CMOS. S rozmermi 145 × 111 × 71 milimetrov a hmotnosti 770 gramov patrí medzi najľahšie plnoformátové zrkadlovky vôbec. „Tento model predstavuje vstup do kolekcie plnoformátových fotoaparátov Canon a je dobrou voľbou pre používateľov, ktorí chcú získať lepšiu kontrolu nad hĺbkou ostrosti, alebo chcú maximálne využívať výhody širokouhlých objektívov EF z bohatej ponuky systému EOS,“ uviedol Canon.

Canon predstavil základnú plnoformátovú... Foto: Canon
Canon EOS 6D, zrkadlovka Canon predstavil základnú plnoformátovú zrkadlovku EOS 6D.

Zrkadlovka EOS 6D prezvala kompaktné rozmery z o triedu nižšieho modelu EOS 60D. Ako prvá prináša zabudovaný modul Wi-Fi a GPS pre obohatenie fotografie o informácie o polohe a bezdrôtový prenos do počítača či do internetového úložiska. Na základe bezdrôtového pripojenia možno diaľkovo ovládať fotoaparát prostredníctvom smartfónu, upravovať jeho nastavenia a zaostrovať pred diaľkovým stlačením spúšte a zobraziť výsledné snímky.

Canon predstavil základnú plnoformátovú... Foto: Canon
Canon EOS 6D, zrkadlovka Canon predstavil základnú plnoformátovú zrkadlovku EOS 6D.

V tele je osadený 20.2-megapixelový plnoformátový CMOS snímač. Natívny rozsah citlivosti ISO sa pohybuje na úrovni 100 – 25600, s možnosťou systémového rozšírenia na ISO 50–102400. Zrkadlovka je vybavená novým 11-bodovým systémom automatického ostrenia. „So zaostrením s hodnotami do –3 EV, tzn. ekvivalent mesačného osvetlenia, sú fotografované objekty dobre zaostrené aj v tých najproblematic­kejších svetelných podmienkach,“ dopĺňa výrobca. Spracovanie snímok a Full HD videa podlieha obrazovému procesoru DIGIC 5+, ktorý umožňuje zachytiť 4,5 snímky za sekundu. Horčíkové telo by malo byť odolné nie len voči nárazom, ale podľa Canonu aj voči prachu a kvapkám vody. Na zadnej strane sa nachádza 3-palcový displej s vysokým rozlíšením s antireflexnou úpravou.

Canon neohlásil termín uvedenia modelu EOS 6D na trh, jeho príchod sa však očakáva v priebehu decembra. Cena za telo by sa mala pohybovať blízko hranice 2000 eur.