Starobylý papyrus naznačuje, že Ježiš bol ženatý

Miroslav Vajs | 21.09.2012 00:00
Papyrus Foto:
Papyrus, na ktorom sa píše o Ježišovej žene, je veľký zhruba ako kreditná karta alebo vizitka.
Dosiaľ neznámy kúsok koptského papyrusu zrejme nanovo rozprúdi debatu, či Ježiš Kristus bol ženatý, alebo nie. Na drobnom útržku papyrusu, ktorý je veľký zhruba ako vizitka, sa však uvádza: "Ježiš im povedal: Moja žena." O existencii tohto textu zo 4.¤storočia informovala na konferencii v Ríme profesorka teológie Karen Kingová z Harvardovej univerzity.

„Podľa kresťanskej tradície Ježiš nebol nikdy ženatý aj keď na takéto tvrdenie neexistujú žiadne historické dôkazy,“ uviedla Kingová v stanovisku, ktoré vydal Harvard. ,,Tento nový fragment síce nie je jasným dôkazom, že Ježiš bol ženatý, no hovorí nám, že raní kresťania si mysleli, že ženatý bol."

Katolícka cirkev tvrdohlavo tvrdí, že Ježiš ženatý nebol, no debata o jeho (ne)celibáte sa opakovane vracia na scénu. Naposledy to tak bolo v roku 2003, kedy vyšla kniha Dana Browna Da¤Vinciho kód. Príbeh knihy je totiž postavený na tom, že Ježiš bol ženatý s Máriou Magdalénou a mali spolu deti. Kingová na Medzinárodnom kongrese koptských štúdií povedala, že papyrusový útržok je prvým dôkazom, že podobne zmýšľali aj prví kresťania.

Kingová koptský papyrus získala od anonymného zberateľa, ktorý chcel zistiť, čo je na ňom napísané. Podľa všetkého papyrus pochádza z Egypta alebo Sýrie. Roger Bagnall, riaditeľ Inštitútu pre výskum antického sveta v New Yorku, však uviedol, že útržok je pravý. Papyrus však ešte podstúpi expertnú analýzu. Odborníkov bude zaujímať najmä zloženie atramentu, ktorým bol napísaný.

„Kresťania sa od začiatku dohadovali, či majú uzatvárať manželstvo. Len sto rokov po Ježišovej smrti sa začali odvolávať na Ježišovo manželstvo, aby podporili svoje stanovisko,“ povedala teologička pre BBC. „To poukazuje na fakt, že pre niektorých raných kresťanov mohol byť sexuálny zväzok v manželstve napodobením Božieho skutku stvorenia a reprodukcie, a preto sa stal po duchovnej stránke správny a vhodný,“ dodala päťdesiatosemročná odborníčka na rolu žien v kresťanstve.

Podľa Kingovej sa prvé tvrdenia o tom, že Ježiš nebol ženatý, začali objavovať okolo roku 200. „Tento fragment však ukazuje, že iní kresťania, ktorí žili v tej dobe, verili, že Ježiš Kristus ženatý bol,“ hovorí teologička. „Nakoniec prevládol názor, že Ježiš ženatý nebol a tak sa to traduje dodnes. Tento papyrus však ukazuje, že niektorí kresťania si mysleli opak. Celková analýza koptského papyrusu nazvaného "Gospel Ježišovej ženy“ bude zverejnená v januári v odbornom žurnále Harvard Theological Review.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ