Horoskopy neplatia, lebo Zem sa kolíše

Veľa ľudí si číta horoskopy a niektorí im dokonca veria. Netušia však, že je dosť možné, že sa riadia horoskopom niekoho úplne iného. Narodili sa totiž v inom znamení, ako to určuje klasický horoskop. Astrológovia si chybu zrejme nepriznajú, tak povedzme, že za to môže kolísanie Zeme.

19.01.2011 10:10
planéta, hviezda, Foto:
Ilustračné foto
debata

Astrologické znamenia sa určujú podľa dňa narodenia a relatívnej polohy Slnka k vybraným súhvezdiam. Problém však je, že tieto pozície Zeme, Slnka a súhvezdí boli opísané pred viac ako dvetisíc rokmi. Medzičasom sa hviezdy na nočnej oblohe posunuli o toľko, že znamenia v horoskope sú o takmer celý mesiac mimo.

Môže za to precesia zemskej osi, teda akési kolísanie osi, ktorá prechádza pólmi a stredom Zeme. Toto kolísanie je spôsobené gravitačnou príťažlivosťou medzi Mesiacom a rovníkom Zeme. Zemská os teda neukazuje stále jedným smerom, je mierne naklonená, a tak v priestore nad severným a južným pólom časom opisuje kružnicu. Vďaka tomuto javu sa mení aj náš výhľad na nočnú oblohu, a teda aj na polohu súhvezdí. Nie je to samozrejme žiadny nový objav, precesia zemskej osi je známa už stovky rokov, píše portál LiveScience.com.

Astronóm Joe Rao dáva ďalší príklad: „V súčasnosti považujeme polárku za presný ukazovateľ severu, pretože je v najpresnejšom zákryte za severným pólom. V čase, keď sa stavali pyramídy, však najbližšie k severnému pólu nebola Polárka, ale hviezda Thuban v súhvezdí Draka. O dvanásťtisíc rokov bude najlepšie so severným pólom prekrytá hviezda Vega v súhvezdí Lýra,“ vysvetľuje Rao. Zemská os opíše zdanlivý nebeský kruh raz za 26-tisíc rokov. „Všetko na oblohe neustále plynie,“ dodáva astronóm.

Okrem toho, aj keby bola obloha stála, babylonskí astrológovia sa macošsky zachovali k súhvezdiu Hadonos, ktoré zo zverokruhu vylúčili a dali prednosť okrúhlemu počtu dvanástich znamení. Je to ďalší dôkaz, že astrológovia úplne ignorujú astronomické pozorovania a vyberajú si z nich len to, čo chcú. Netreba ani pripomínať, že zatiaľ sa nikomu (okrem astrológov) nepodarilo nájsť podobnosť medzi osobnosťami či osudmi ľudí narodených v rovnaký deň rovnakého roka.

Správne dátumy astrologických znamení
Kozorožec 21. január – 16. február
Vodnár 17. február – 11. marec
Ryby 12. marec – 18. apríl
Baran 19. apríl – 13. máj
Býk 14. máj – 21. jún
Blíženci 22. jún – 20. júl
Rak 21. júl – 10. august
Lev 11. august – 16. september
Panna 17. september – 30. október
Váhy 31. október – 23. november
Škorpión 24. november – 29. november
Hadonos 30. november – 17. december
Strelec 17. december – 20. január
debata chyba