Slovenský satelit Galileo sa bude volať Samuel

Jeden zo satelitov európskeho navigačného systému Galileo sa bude volať Samuel. Pomenovanie dostal podľa 10-ročného školáka Samuela Petríka z Partizánskeho, ktorý zvíťazil v národnom kole celoeurópskej súťaže na tému Vesmír a kozmonautika.

27.01.2012 17:00
satelit, Galileo, Samuel Petrík Foto: ,
Samuel Petrík získal za víťazstvo aj model satelitu Galileo.
debata

O triumfe jeho diela rozhodla trojčlenná porota, ktorú tvorili moderátorka Adela Banášová, astronóm Juraj Tóth a tlačová tajomníčka zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Porotcovia si vyberali zo 764 prihlásených kresieb detí z celého Slovenska. Samuel Petrík v kresbe Môj satelit Galileo zobrazil slovenského kozmonauta a svoju predstavu vesmírneho sveta. „Samkov obrázok nesie v sebe bonus očného kontaktu so samotným autorom, ktorý sa takto vkusne sám vystrelil do vesmíru, nezabúdajúc na potrebu národnej hrdosti v podobe slovenského znaku,“ zhodnotila Adela Banášová.

Motív, ktorý si víťaz zvolil, vyzdvihol aj astronóm Juraj Tóth. „Okrem vesmírnych objektov, raketoplánov a satelitov zobrazoval aj slovenského kozmonauta budúcnosti, ktorý mal detskú tvár. Pre mňa to symbolizovalo, že aj naše deti sa budú môcť priamo zúčastniť kozmického výskumu, čo sa už vlastne tak trošku deje aj prostredníctvom programu Galileo,“ uviedol Tóth.

Súťaž v maľovaní, ktorá trvala od 1. septembra do 15. novembra 2011, organizovala Európska komisia. Zúčastniť sa na nej mohli deti vo veku od 9 do 11 rokov žijúce na Slovensku, ktoré nakreslili obrázok na tému Vesmír a kozmonautika. Deti mohli použiť ľubovoľný materiál a techniky kreslenia, maľovania či farbenia a zobraziť mohli planéty, satelity, kozmonautov či vesmír.

Prvé dva satelity systému Galileo vypustili do vesmíru 21. októbra 2011. Pomenovali ich podľa víťazov súťaží v Bulharsku a Belgicku – Natália a Thijs. Ďalšie dva budú nasledovať tento rok. V súčasnosti sú už známe aj mená ďalších satelitov, napríklad grécky sa bude volať Anastasia, holandský Tijmen, slovinský Tara a estónsky satelit dostal meno Milena. Mená ďalších satelitov postupne zverejnia.

Navigačný systém Galileo umožní užívateľom určiť ich presnú polohu v čase a priestore, rovnako ako GPS, avšak s väčšou presnosťou a spoľahlivosťou. Bude kompatibilný a pre niektoré z jeho služieb súčinný s americkým sys­témom GPS či ruským systémom Glonass, bude však od nich nezávislý.

V roku 2014 bude Galileo pozostávajúci minimálne z 27 satelitov obiehajúcich vo výške približne 23-tisíc kilometrov nad povrchom Zeme ponúkať tri služby: Otvorená služba (zdarma), Verejne regulovaná služba (zabezpečí, že kľúčové služby, ako je polícia či záchranná služba, budú fungovať aj v čase krízy), a Záchranno-pátracia služba (v časoch núdze, napr. pri strate námorníka v mori). Ďalšie služby, ktoré budú nasledovať, budú obsahovať rôzne komerčné využitia a služby zaistenia životnosti pre vyššiu presnosť dát a funkčnosť životne dôležitých aplikácií.

debata chyba