NASA vyskúša na vesmírnej stanici nafukovací modul

Americká vesmírna agentúra (NASA) vyskúša na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) nafukovací modul. Oznámili to predstavitelia NASA a spoločnosť Bigelow Aerospace, ktorá modul vyvinula.

18.01.2013 10:28
NASA, vesmír, modul Foto:
Nafukovacie moduly Bigelow sa v priebežných testoch osvedčili. Teraz ich čaká skúška na Medzinárodnej vesmírnej stanici. V budúcnosti by mohli slúžiť aj ako vesmírne hotely.
debata

Testovací nafukovací priestor v hodnote 17,8 milióna dolárov má tvar malej, asi štvormetrovej vzducholode. Mal by byť na ISS nainštalovaný v roku 2015, uviedol predstaviteľ NASA Glen Miller. Ak sa nafukovací modul počas dvoch rokov na obežnej dráhe okolo Zeme osvedčí, mohol by otvoriť dvere k obydliam na Mesiaci a misiám na Mars, povedal Miller. Astronauti na ISS budú modul vyrobený z materiálov podobných kevlaru testovať, ako bude znášať veľké výkyvy teploty, radiáciu a nárazy „vesmírneho odpadu“.

Modul nazvaný BEAM má hmotnosť 1 361 kilogramov a je teda o tretinu ľahší, ako rovnaký hliníkový model. Jeho doprava do vesmíru je tak v podstatne lacnejšia. BEAM dopraví do vesmíru nákladná loď Dragon, ktorá patrí súkromnej spoločnosti SpaceX. Tá od NASA získala kontrakt na vynášanie materiálu a zásob k vesmírnej stanici.

Test nafukovacieho modulu BEAM je ďalším krokom, ktorým NASA prenáša svoje aktivity na súkromné firmy. Spojené štáty zastavili v roku 2011 prevádzku raketoplánov a teraz dopravujú svojich astronautov na ISS ruskými loďami Sojuz.

Spoločnosť Bigelow Aerospace založil v roku 1999 hotelový magnát Robert Bigelow. Teraz má na obežnej dráhe dva experimentálne nafukovacie moduly Genesis 1 a Genesis 2, ktoré poslal do vesmíru v rokoch 2006 a 2007. Jeho zámerom je predávať nafukovacie moduly vedeckým spoločnostiam alebo ich použiť ako vesmírne hotely pre zámožných dobrodruhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba