Obývateľné planéty môžu byť oveľa bližšie

Až šesť percent hviezd typu červený trpaslík môže mať vo svojej sústave obývateľné planéty podobné Zemi. Červení trpaslíci sú pritom najčastejšie sa vyskytujúce hviezdy v našej galaxii Mliečna cesta, a preto by exoplanéty vhodné pre život mohli byť takpovediac za rohom.

07.02.2013 10:00
planéty, vesmír Foto:
Exoplanéta s dvoma mesiacmi obiehajúca okolo červeného trpaslíka. Astronómovia tvrdia, že obývateľné planéty môžu byť od nás vzdialené len 13 svetelných rokov.
debata (3)

Z astronomického pohľadu vzdialené len 13 svetelných rokov. To je 123 biliónov kilometrov, resp. cesta na takú planétu by pri cestovaní rýchlosťou svetla trvala 13 rokov.

„Mysleli sme si, že pre nájdenie planéty podobnej Zemi sa budeme musieť pozrieť hlboko do vesmíru. Teraz zisťujeme, že druhá Zem môže byť hneď v našom susedstve a len čaká na objavenie,“ povedala Cortney Dressingová z Harvard-Smithonian centra pre astrofyziku v USA.

Dressingová k týmto zisteniam dospela na základe analýzy dát z Keplerovho vesmírneho teleskopu. Červení trpaslíci sú menšie, chladnejšie a menej jasné hviezdy ako naše Slnko. V priemere dosahujú len tretinu veľkosti Slnka a vydávajú tisícnásobne menej svetla. Žiadny červený trpaslík nie je na nočnej oblohe viditeľný voľným okom.

Napriek svojej relatívnej matnosti sú červení trpaslíci vhodnými kandidátmi na hľadanie obývateľných planét. Tvoria až tri štvrtiny všetkých hviezd v našej galaxii a tak sa ich počet odhaduje na 75 miliárd. Vzhľadom na to, že sú menšie ako klasické hviezdy, planéty, ktoré popred červených trpaslíkov prechádzajú, zakryjú viac svetla, a preto by malo byť ľahšie ich nájsť pomocou teleskopov.

Dressingová po podrobnejšej analýze dát našla 95 planét obiehajúcich okolo červených trpaslíkov. Väčšina z nich však nebola z pohľadu veľkosti alebo povrchovej teploty vhodná na zaradenie do katalógu Zemi podobných planét. Tri planéty však tieto kritériá splnili. To znamená, že obývateľné planéty možno nájsť až pri 6 percentách červených trpaslíkov. Pri ich celkovom počte 75 miliárd to znamená, že v našej galaxii je aspoň 4,5 miliardy planét podobných Zemi.

„Teraz vieme odhadnúť mieru výskytu obývateľných planét v okolí najbežnejších hviezd v našej galaxii. Vychádza nám z toho, že hľadanie života mimo našej slnečnej sústavy bude podstatne jednoduchšie, ako sme si doteraz mysleli,“ uviedol spoluautor štúdie David Charbonneau.

Na hľadanie a skúmanie blízkych exoplanét by stačil menší dedikovaný vesmírny teleskop alebo veľký pozemný teleskop. Ich prvou úlohou by bolo zistiť, či majú tieto exoplanéty atmosféru a aké je jej chemické zloženie. Dostatočne hustá atmosféra alebo hlboké oceány by dokázali prenášať teplo po celej planéte a atmosféra by zároveň chránila povrch pred ultrafialovým žiarením z červeného trpaslíka. Astronómovia k tomu podotýkajú, že červení trpaslíci existujú oveľa dlhšie ako hviezdy podobné nášmu Slnku. Preto rastie šanca, že na týchto exoplanétach by mohol existovať starší a evolučne vyspelejší život ako na Zemi. „Mohli by sme nájsť Zem starú 10 miliárd rokov,“ špekuluje Charbonneau. Vek našej planéty je 4,5 miliardy rokov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba