Víkendové večerné predstavenie: Jupiter dvorí Venuši

Počas uplynulých dvoch mesiacov sa dve najjasnejšie planéty na nočnej oblohe posúvali stále bližšie k sebe a ich tanec vyvrcholí počas najbližších dní. Stačí sa po zotmení pozerať smerom na juhozápad. Už dnes večer sa Jupiter a Venuša dostanú do vzdialenosti piatich stupňov. Je to zhruba vzdialenosť troch prstov pri natiahnutí ruky smerom k oblohe.

09.03.2012 11:40
obloha
debata (1)

Akt ,,dvorenia" vyvrcholí medzi 12. a 14. marcom, keď sa Jupiter a Venuša dostanú do tesnej blízkosti troch stupňov. Párovanie týchto dvoch planét je ľahko pozorovateľný, aj keď nie veľmi vzácny úkaz. Nad obzorom bude pri dobrej viditeľnosti možné zhliadnuť aj Merkúr.

Planéta Venuša bude oproti Jupiteru tá jasnejšia, aj keď je oveľa menšia. Je to tak z troch dôvodov. Po prvé je bližšie k Slnku ako Jupiter a kúpe sa v dvojnásobne väčšom množstve svetla ako Zem a oproti Jupiteru sa jej dostáva až 50-krát viac slnečného žiarenia. Druhým dôvodom je, že Venuša je k Zemi sedemnásobne bližšie než Jupiter. No a po tretie, Venuša ma svetlejšie sfarbenie ako Jupiter, a tak odráža viac svetla. Keď sa všetky tieto tri faktory skombinujú, vyjde z toho, že Venuša ,,svieti" sedemkrát jasnejšie ako plynný obor Jupiter.

obloha

Po 14. marci bude Jupiter postupne kĺzať dole smerom k Slnku a od polovice apríla ho už po zotmení neuvidíme. Venuša, naopak, to má namierené iným smerom a bude putovať po oblohe nahor. Romantickejšie povahy by možno povedali, že je to smutný príbeh a týždne dvorenia Jupiteru nevyšli a nakoniec sa obaja pobrali svojím smerom. Iní by sa možno opýtali: ,,Kto dal komu kopačky?"

1 debata chyba