Práce na prvej slovenskej družici sú vo štvrtine

Nové laboratórium má Slovenskej organizácii pre vesmírne aktivity pomôcť v práci na historicky prvej slovenskej družici. K dispozícii ho dostanú v priestoroch Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, na univerzite v Žiline zase bude riadiace centrum.

03.04.2013 11:03
sosa, vesmir, družica, Foto:
Aj suborbitálnu raketu chcú členovia Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity využívať na experimenty.
debata

„Sme asi vo štvrtine práce na družici. V súčasnosti vyvíjame senzory do družice, palubný počítač, testujeme solárne panely. Nestaviame družicu ako organizácia, bolo by to veľké sústo. Spolupracujeme so Žilinskou univerzitou v Žiline a Fakultou elektrotechniky STU v Bratislave,“ hovorí predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš.

Jedným z ich cieľov je ukázať, že Slovensko a jeho firmy sú schopné družicu skonštruovať. „Znamená to mať vysoko kvalifikovaných pracovníkov, obrovské know-how. To nie je ako skonštruovať napríklad stoličku, ide o špičkovú high-tech techniku. Je to dôkaz, že sme na Slovensku schopní robiť kozmické technológie,“ vysvetľuje člen organizácie Alexander Kutka. Jej štart je naplánovaný na rok 2015–2016.

Pôjde o malý kváder, ktorý vypustia pravdepodobne z čínskej alebo argentínskej rakety. Na obežnej dráhe by družica mala stráviť asi 3 mesiace, počas nich bude družica robiť vedecké experimenty. Buď bude skúmať najvrchnejšiu, zvyškovú vrstvu atmosféry spolu s ďalšími 49 družicami z iných krajín, alebo bude študovať vysoko energetické záblesky v atmosfére. V spolupráci s českou Spoločnosťou pre medziplanetárnu hmotu chystajú na jeseň nočný let stratosférického balóna, v rámci ktorého chcú na kameru nasnímať meteory prelietajúce cez atmosféru z výšky 35 kilometrov.

Do stratosféry pravidelne vypúšťajú špeciálne balóny už od roku 2010. Tento rok už majú za sebou dva úspešné štarty. Balón môže vyniesť do stratosféry napríklad fotoaparát či teplomer. Podľa Kapuša bolo najzaujímavejšie, keď balóny hore vyniesli kamery. „Snímky z výšky 35 kilometrov sú naozaj krásne, Zem je nádherne zakrivená, vidieť čierňavu vesmíru. Mali sme tam aj senzory, ktoré merajú teplotu, vlhkosť, tlak, radiáciu, rôzne súčiastky. Prostredie v stratosfére je veľmi podobné vesmírnemu. No táto možnosť je lacnejšia ako vyniesť experimenty priamo do vesmíru,“ vysvetľuje šéf organizácie.

Keď balón nafúknu, pri zemi má priemer približne dva metre. Ako balón stúpa a klesá okolitý tlak, balón sa rozpína. Pri priemere 12–15 metrov praskne a elektronika sa vráti na padáku na zem. Počas celého letu vysiela informácie o sebe, svoju polohu, výšku a podobne. „Keď dopadne, sadneme do áut a ideme ho vyzdvihnúť. Niekedy aj na miesto vzdialené tri hodiny cesty. Balón pri poslednom lete putoval rýchlosťou 250 km/h. Doteraz sme ich vždy vypúšťali z hvezdárne v Partizánskom,“ rozpráva Kapuš.

SOSA chce pre vesmír nadchnúť najmä mladých. Preto rozbiehajú cezhraničný projekt s hvezdárňou vo Valašskom Meziříčí. V rámci neho by spolu so stredoškolákmi chceli vypustiť niekoľko balónov s ich vlastnými experimentmi. Spolupracujú s centrom voľného času a školami v Košiciach aj s Gymnáziom v Sučanoch, na ktorom je v ponuke voliteľný predmet kozmonautika.

Okrem družice vesmírni nadšenci stavajú suborbitálnu raketu, ktorú tiež budú využívať na experimenty. „Nad hranicou 100 kilometrov raketa strávi nejaký čas a potom sa vráti späť, nebude obiehať Zem. Už máme testovací model, ktorý sme minulý rok prezentovali v rámci Noci výskumníkov. Teraz sa robí väčšia verzia raketového motora, ktorý budeme testovať na zemi. Niekedy v roku 2015 alebo 2016 plánujeme prvé štarty,“ povedal Kapuš.

Organizácia je aj garantom súťaže pánskej kozmetiky, ktorej víťazi sa dostanú do vesmíru. V poradí druhý Slovák po Ivanovi Bellovi má šancu prejsť výcvikom kozmonauta a absolvovať vesmírny let plánovaný na budúci rok. „Bola by to výnimočná udalosť. Možno nie z vedeckého hľadiska, ale kvôli osobnej skúsenosti, tú žiadny prístroj nahradiť nedokáže. Na Slovensku potrebujeme ľudí, ktorí ju majú, vedia o tom rozprávať a nadchnúť iných,“ vysvetľuje člen organizácie Michal Novota.

Celkovo bude trvať výlet približne hodinu a pobyt vo vesmíre nejakých 5–6 minút. Posádka veľmi krátko zažije aj beztiažový stav. O tento zážitok v súťaži súperí viac ako 6-tisíc Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba