Curiosity na Marse nenašla metán

Americké robotické vozidlo Curiosity počas svojej terajšej misie na Marse analyzovalo zloženie tamojšej atmosféry a nezistilo žiadne stopy metánu.

23.09.2013 11:00
mars, curiosity, vesmír Foto:
Výhľad robotického vozidla Curiosity na okolitú krajinu na Marse.
debata (1)

Uvádza to štúdia vedcov z Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA), ktorú zverejnil časopis Science.

Podľa expertov to z hľadiska možnej existencie mikrobiálneho života nie je dobrá správa, pretože metán je splodinou látkovej premeny.

Metán je podľa vedcov neklamným znakom existencie živých organizmov, ale v ovzduší Marsu jeho stopy nájdené neboli. Curiosity skúmala atmosféru Marsu niekoľko mesiacov, ale hľadanie sa skončilo bezvýsledne. Vedcov výsledok testov prekvapil, pretože pozemské teleskopy a družice skúmajúce Mars z obežnej dráhy výskyt metánu signalizovali.

V pátraní po metáne bude Curiosity podľa NASA ďalej pokračovať počas svojej dlhej cesty k hore Mount Sharp, kam teraz smeruje. Cesta bude vozidlu trvať skoro rok.

Curiosity dorazila na Mars vlani v auguste. Zariadenie, ktoré do vesmíru odštartovalo 26. novembra 2011 s cieľom zistiť, či na červenej planéte niekedy boli podmienky na existenciu mikrobiologického života, funguje vcelku bez porúch. Aparát je vybavený kolekciou revolučných nástrojov určených na analýzu vzoriek pôdy, skál a atmosféry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #výskum #vedec #metán