Slnko je pripravené na pretočenie magnetických pólov

Slnko sa po jedenástich rokoch opäť blíži k solárnemu maximu, keď sa jeho magnetické póly postupne prehodia. Pri zmene polarity prebiehajú na našej hviezde dramatické udalosti - vytvárajú sa slnečné škvrny a z povrchu šľahajú obrovské erupcie.

30.10.2013 12:00
37-slnko-4x Foto:
Ohromné erupcie v mierke k Zemi, keby bola takto blízko k fotosfére Slnka.
debata (1)

Tie sa na Zemi bežne prejavia geomagnetickými búrkami a polárnou žiarou. Ak je však intenzita solárneho maxima mimoriadne silná, môže vyradiť z prevádzky satelity a telekomunikačné systémy a spôsobiť rozsiahle výpadky dodávok elektriny.

Magnetické prepólovanie Slnka sa nedeje spontánne. Už dva roky pred solárnym maximom je možné sledovať zmeny na slnečných škvrnách. „Slnečné škvrny sú ako magnetické polia vystupujúce zo Slnka. Slúžia nám ako diagnostické nástroje na to, čo sa deje vnútri hviezdy,“ uviedol Cary Forest z americkej vesmírnej agentúry NASA.

Na rozdiel od Zeme Slnko nemá pomerne jednoduché magnetické pole, ktoré sa postupne presúva zhora nadol a opačne. Magnetické pole Slnke je podstatne komplexnejšie. Dalo by sa povedať, že ak magnetické pole Zeme pripomína jednosmernú prúd, tak magnetické pole Slnka zase striedavý prúd.

Napriek tomu, že každé prepólovanie Slnka po uplynutí jedenástich rokov sprevádza solárne besnenie, tento rok je hviezda nezvyčajne pokojná. Zatiaľ sa objavilo len niekoľko slnečných škvŕn a žiadne masívne búrky. Ešte pred rokom, keď sa proces prepólovania len začínal, však bolo možné v polárnych oblastiach sledovať krásne polárne žiare, ktoré vznikajú, keď sa častice slnečného vetra zrážajú s atómami v atmosfére. „Polárnu žiaru si možno predstaviť ako korunu okolo severného alebo južného magnetického pólu,“ vysvetľuje Forest.

Tohtoročná výmena magnetických pólov zatiaľ prebieha pokojne, no v minulosti dokázala na Zemi spôsobiť chaos. V roku 1859 solárna superbúrka vytvorila okolo Zeme takú silnú polárnu žiaru, že sa pri nej dalo čítať a bola viditeľná až ďaleko na juhu. Zároveň vyradila z prevádzky telegrafy v Európe a Severnej Amerike, z telegrafných stĺpov šľahali iskry a niektorým telegrafistom dokonca spôsobila elektrický šok. V roku 1989 zase takáto solárna búrka vyradila z prevádzky prenos elektriny prakticky v celom Quebecu.

Činnosť Slnka je preto veľmi pozorne monitorovaná. V súčasnosti, keď prakticky celý moderný svet je závislý od dodávok elektriny a telekomunikácií a satelitov, by podobná udalosť napáchala oveľa väčšie škody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #erupcia #magnetický pól