Rusko chce obnoviť výrobu superťažkej rakety Energija

Rusko čoskoro obnoví výrobu superťažkej nosnej rakety Energija, ktorá pred štvrťstoročím vyniesla na obežnú dráhu prvý a zároveň posledný sovietsky raketoplán Buran.

18.11.2013 12:00
debata (10)

Na tlačovej konferencii v Koroľove pri Moskve to oznámil Oleg Baklanov, niekdajší sovietsky minister strojárstva, ktorý je teraz šéfom strojárskeho koncernu Rosobščemaš. Projekt vývoja rakety má podľa neho podporu najvyšších kremeľských miest.

Raketa Energija bola vo svojom období najmohutnejším strojom, ktorý sa podarilo dopraviť na obežnú dráhu. Nosná raketa, ktorá svojimi parametrami prekonala aj americké Saturny, štartovala podľa dostupných informácií len dvakrát. Pri prvom štarte v roku 1987 vyniesla na obežnú dráhu vojenskú družicu Poljus, pri druhom v novembri 1988 raketoplán Buran. Náklady na výrobu obrích nosných rakiet však boli také vysoké, že k ďalším štartom už nedošlo.

Teraz sa podľa Baklanova kozmická agentúra Roskosmos rozhodla staré plány vzkriesiť. Pracovná skupina vedená šéfom Roskosmosu Olegom Ostapenkom má „v priebehu niekoľkých týždňov“ nájsť cestu, ako výrobu nosných rakiet Energija obnoviť. Rusko chce tieto rakety využívať pri vybudovaní novej orbitálnej kozmickej stanice, ktorá by bola väčšia a ťažšia ako terajšia ISS. Energija, ktorej nosnosť presiahne 100 ton, má podľa Baklanova zaistiť aj lety pilotovaných posádok na Mesiac a na Mars.

Najvyššie štátne vedenie podľa Olega Baklanova obnovu projektu Energija podporuje a chápe úlohy, ktoré má ruský kozmický výskum pred sebou. Kremeľ v poslednom čase vyjadroval s prácou Roskosmosu skôr nespokojnosť, najmä po neúspechu niekoľkých kozmických štartov, ktoré stáli štátnu pokladnicu miliardy rubľov a poškodili prestíž ruského vesmírneho programu. V dôsledku havárií opustil tento rok v októbri miesto šéfa Roskosmosu Vladimir Popovkin a novým riaditeľom agentúry sa stal vojak Ostapenko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #raketa #raketa Energija