NASA tento rok venuje výskumu Zeme

Pozornosť americkej vesmírnej agentúry NASA sa tento rok zameria hlavne na skúmanie Zeme. Do konca roka vyšle na obežnú dráhu päť zariadení, ktoré budú získavať dôležité údaje o vode, pôde a ovzduší. Informoval o tom šéf NASA Charles Bolden.

24.01.2014 08:21
debata

„Počas toho, ako sa NASA pripravuje na budúce misie k asteroidu a k Marsu, sústredí sa na skúmanie Zeme,“ píše Bolden na webových stránkach NASA. „S piatimi novými misiami, ktoré odštartujú v roku 2014, to bude skutočne ,rok Zeme'. Pozornosť zameraná na našu planétu prinesie významné zmeny pre život ľudí na celom svete,“ dodal vedúci predstaviteľ NASA.

Prvou z tohtoročných misií bude vypustenie observatória na globálne meranie zrážok GPM. Ide o spoločný projekt s japonskou agentúrou JAXA, ktorého cieľom je získavať po celom svete údaje o dažďoch a snežení. Získané informácie pomôžu odpovedať na otázky týkajúce sa kolobehu vody na planéte, zlepšiť hospodárenie s vodnými zdrojmi aj zlepšiť predpovede počasia. Observatórium má 27. februára vyniesť z japonského kozmického strediska Tanegašima japonská raketa H-IIA.

V júli potom NASA vypustí na obežnú dráhu družicu OCO-2, ktorá sa zameria na skúmanie oxidu uhličitého a jeho vplyvu na zmenu klímy. Údaje získané pri meraniach budú využité k lepšiemu pochopeniu prirodzených i ľudskou činnosťou vytvorených zdrojov tohto plynu a toho, aký je cyklus týchto emisií v atmosfére, moriach a v pôde.

Na november je plánovaná misia SMAP, ktorej cieľom je skúmať vodu obsiahnutú v pôde. Pomocou novej družice sa bude mapovať vlhkosť pôdy a vodné zdroje v rôznych častiach sveta. Údaje pomôžu pri plánovaní poľnohospodárskej výroby a pri vyberaní vhodných plodín, ale aj pri predpovediach počasia a klimatických zmien a pri monitorovaní záplav a veľkého sucha.

Dve misie NASA pre tento rok sú spojené s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Najprv spoločnosť SpaceX dopraví na orbitálny komplex zariadenie RapidScat. Nákladnú loď Dragon s ním má na orbitu vyniesť 6.¤júna nosná raketa Falcon¤9. RapidScat pomôže rozšíriť informácie o prúdení vzduchu nad morami a oceánmi po celej planéte. Tieto údaje sú dôležité pre výskum klímy, pre predpovede počasia a situácie na moriach a aj pre sledovanie búrok a hurikánov.

Súkromná spoločnosť SpaceX má dopraviť na ISS aj ďalší prístroj CATS. Štart zásobovacej lode Dragon, medzi ktorej nákladom bude, je stanovený na 12.¤septembra. CATS prispeje k sledovaniu pevných častíc, ktoré sa do atmosféry dostávajú sopečnou činnosťou, znečisťovaním ovzdušia, prachom a dymom. Tieto pevné častice ohrozujú ľudské zdravie a ovplyvňujú globálnu klímu svojím dopadom na oblačnosť a na slnečné žiarenie prechádzajúce zemskou atmosférou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Charles Bolden