Rusi zvažujú pestovať na ISS paradajky, papriku a ryžu

Ruskí vedci chcú na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vyskúšať pestovanie paradajok, papriky a ryže. Využijú na to skleník Lada, s ktorého úpravami sa počíta v roku 2015.

30.01.2014 09:50
paradajky
Ilustračné foto.
debata

V minulosti sa s inými plodinami už v kozme experimentovalo, pre spomínané tri to však bude premiéra. Podľa agentúry ITAR-TASS to oznámila Margarita Levinskichová, vedúca pracovníčka Ústavu lekárskych a biologických otázok (IMBP) Ruskej akadémie vied.

„Plánujeme experimenty s ryžou, paradajkami a paprikou. To sú kultúry, ktoré sa vo vesmíre ešte nepestovali,“ povedala podľa agentúry Levinskichová. „Chceme pokračovať v skúmaní vplyvu ovzdušia stanice a jej mikrobiologického prostredia na rastliny,“ dodala.

Na to bude potrebné modifikovať palubný skleník Lada, ktorý na ISS funguje už od roku 2002. Úpravy sa podľa vedkyne budú týkať najmä výmeny riadiaceho systému a spôsobu osvetľovania – žiarivky nahradia LED žiarovky.

Levinskichová pripomenula, že IMBP v kozme doteraz uskutočnila 23 experimentov s rastlinami, šesť na bývalej sovietskej orbitálnej stanici Mir a 17 na ISS. Posádky už okrem iného pestovali hrach a pšenicu.

„Na základe výsledkov možno povedať, že k žiadnemu poklesu výnosnosti rastlín, k degradácii produktívnosti semien nedošlo,“ konštatovala Levinskichová na pestovanie hrachu. Pokiaľ ide o „supertrpasličiu“ pšenicu, boli na ISS získané semená „nezvyčajne vysokej kvality“. To podľa neho potvrdzuje, že použitá technológia je vhodná na pestovanie plodín v podmienkach kozmického letu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ISS #paprika #ryža #pestovanie #paradajky