Elastický oblek zabráni deformácii kostí kozmonautov

Britskí vedci vyvinuli priliehavý oblek, ktorý zabráni deformácii kostí kozmonautov v bezváhovom stave. Dúfajú, že ľahký elastický materiál nahradí účinky gravitácie na ľudské telo.

19.03.2014 18:00
kozmonaut Foto:
Bez pôsobenia gravitácie sa môže chrbtica predĺžiť až o 7 cm, čo je sprevádzané bolestivým naťahovaním svalov a nervov.
debata

Bez jej pôsobenia sa totiž môže chrbtica predĺžiť až o sedem centimetrov, čo je sprevádzané bolestivým naťahovaním svalov a nervov. Vedci z londýnskej Kings College v súčasnosti zdokonaľujú oblek pre záverečné testovanie vo vesmíre. O výskume informoval spravodajský web BBC.

V beztiažovom stave nie sú svaly a kosti nútené držať ľudské telo vzpriamene a môžu sa preto začať oslabovať. Kozmonauti sú potom po návrate na Zem náchylnejší na dlhodobé bolesti chrbta aj iné zdravotné problémy. Ešte väčšou výzvou ako dnes sa tento problém stane pri príprave cesty na Mars, tvrdia vedci. Doktor David Green, odborník na ľudskú a vesmírnu fyziológiu, ktorý na vývoji obleku pracuje, pre BBC povedal: „Až urobí človek prvý krôčik na Marse, je celkom možné, že skončí so zlomenými bedrami.“

Medzinárodný tím vedcov spolupracoval s talianskymi a americkými krajčírmi a vytvorili oblek zložený z niekoľkých vrstiev elastického materiálu. Ten je navyše utkaný v dvoch smeroch tak, aby vytváral napätie a zvieral telo pevne od ramien až po nohy. Ako prvý vyskúša oblek kozmonaut Európskej vesmírnej agentúry Andreas Mogensen počas svojej misie v roku 2015. Oblek bude mať na sebe pravdepodobne aj britský kozmonaut Tim Peake pri ceste na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS v tom istom roku.

Snaha vyrobiť oblek, ktorý by pomohol kozmonautom v boji s mikrogravitácou, však nie je nová. Ruskí vedci vyvinuli podobný oblek nazvaný Pingvin, teda tučniak, už v roku 1991. Oblek z dielne britských výskumníkov je však zlepšený po funkčnej stránke a sľubuje aj pohodlnejšie nosenie. Doktor Green navyše dúfa, že by nový oblek mohol mať, rovnako ako Pingvin, terapeutické využitie aj na Zemi. Upravené obleky typu Pingvin sa totiž používajú na podporu držania tela a končatín u ľudí trpiacich problémami pohybového ústrojenstva vrátane detí s mozgovou obrnou.

Oblek by mohol raz pomôcť aj ľuďom dlhodobo pripútaným na lôžko. „Štúdie ukázali, že pacienti môžu počas prvého týždňa na jednotke intenzívnej starostlivosti stratiť až 15 percent svojej svalovej hmoty. Čokoľvek, čo by pomohlo zabrániť tomuto javu, by bolo pre týchto pacientov obrovským prínosom,“ uviedol doktor Jerry Nolan, špecialista na intenzívnu starostlivosť v nemocnici Royal United Hospital v anglickom Bathe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #kozmonauti #oblek