Porucha počítača pošle astronautov do kozmu

Na Medzinárodnej kozmickej stanici (ISS) sa pokazil záložný počítač, umiestený na vonkajšej strane stanice. Pre výmenu prístroja sa astronauti možno vydajú na vesmírnu prechádzku. Vyplýva to zo správy, zverejnenej na webstránke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

15.04.2014 13:00
21-iss-1x Foto:
Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata

Pokazený počítač je určený na kontrolu niektorých robotizovaných systémov orbitálneho komplexu. Na povely však teraz nereaguje. Oproti tomu hlavný počítač stanice pracuje normálne. NASA potvrdila, že porucha záložného počítača neovplyvní prevádzku stanice ani nijako neohrozuje jej šesťčlennú posádku. Špecialisti v Houstone majú rozhodnúť, či sa pokazený počítač pokúsia „oživiť“, alebo ho dajú vymeniť. Na palube stanice je náhradné zariadenie, ale výmena by si vyžiadala výstup do otvoreného kozmu. Pokazený počítač mal istiť úkony hlavného počítača pri pripojení nákladnej lodi Dragon americkej súkromnej spoločnosti SpaceX k ISS. Dragon má odštartovať na veľkonočný pondelok, o dva dni neskôr by sa mal pripojiť k stanici.

Posádku ISS teraz tvoria traja ruskí kozmonauti Alexander Skvorcov, Oleg Artemiev a Michail Ťurin, dvaja americkí astronauti Steve Swanson a Richard Mastracchio a ich japonský kolega Koiči Wakata. Ten je teraz veliteľom komplexu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #kozmonauti