Dôkazy teórie veľkého tresku majú trhliny

Keď skupina amerických astronómov tento rok v marci s pompou oznamovala, že našla dôkazy podporujúce teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru, hovorilo sa o nich ako o jasných kandidátoch na zisk budúcej Nobelovej ceny.

23.06.2014 09:30
veľký tresk, vesmír, big bang, hviezda Foto:
Hľadanie dôkazov o tzv. veľkom tresku sa zamotáva.
debata (18)

Objav gravitačných vĺn, akejsi ozveny masívnej expanzie vesmíru práve po veľkom tresku, však čoskoro začali kvôli odborným nezrovnalostiam kritizovať ich kolegovia a teraz po prvý raz priznal pochybnosti aj tím okolo Johna Kovaca z Harvardovej univerzity, ktorý dôkazy predložil.

O objave gravitačných vĺn sa hovorilo ako o nájdení „svätého grálu astronómie“ – ich existenciu totiž predpovedal Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity. Astronómovia dôkazy o gravitačných vlnách hľadali desiatky rokov nielen kvôli potvrdeniu teórie relativity, ktorá začala modernú éru výskumu pôvodu a vývoja vesmíru, ale aj kvôli hypotéze vesmírnej inflácie z 80. rokov. Podľa nej po veľkom tresku pred asi 13,8 miliardy rokov nasledovala v zlomku sekundy prudká expanzia vesmíru, sprevádzaná vlnami gravitačnej energie. Od svojho vzniku sa vesmír podľa tejto hypotézy ďalej rozpína a gravitačné vlny by to s konečnou platnosťou dokázali.

Výsledky svojho skúmania gravitačných vĺn, na ktoré použili rádioteleskop BICEP na južnom póle, americkí astronómovia oficiálne zverejnili v odbornom časopise Physical Review Letters (PRL). Sami sa k výsledkom skúmania po niekoľkých týždňoch mlčania tiež vyjadrili a prekvapujúco pripustili, že ich model nie je neomylný a že sa mohli dopustiť chýb.

„Mám teraz vo výsledky menšiu dôveru? Áno,“ povedal profesor Clem Pryke z Univerzity v Minnesote, ktorý sa na výskume podieľal.

Teleskop BICEP detekuje mikrovlnné žiarenie kozmického pozadia, ktoré prestupuje celý vesmír a je zrejme reliktom z obdobia krátko po veľkom tresku. Podľa teórie inflácie by gravitačné vlny na tomto žiarení zanechali stopy, akési špirálovité vzory, ktoré americkí vedci identifikovali. Debaty sa však teraz krútia okolo toho, či ony špirálovité vzory nemôžu byť výsledkom pôsobenia kozmického prachu.

Jasno by do veci mali vniesť ďalší vedci, ktorí po stopách veľkého tresku pátrajú pomocou Planckovho teleskopu. Tí svoje výsledky zverejnia tento rok na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #Teória veľkého tresku