Čínske lunárne vozidlo zrejme zničil náraz do kameňa

Čínski vedci zverejnili dôvod havárie lunárneho vozidla Nefritový králik, ktoré vlani v decembri pristálo na Mesiaci. Podľa jedného z dizajnérov robota Nefritový králik s najväčšou pravdepodobnosťou narazil v januári do veľkého kameňa na povrchu Mesiaca a rozbili sa mu kolesá. Vozidlo sa nemôže pohybovať, no stále je vraj funkčné, aj keď jeho činnosť slabne.

23.07.2014 15:00
Nefritový králik Foto:
Vozidlo Nefritový králik na Mesiaci.
debata (3)

Zástupca hlavného dizajnéra vozidla Čang Jü-chua, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní poruchy robota, uviedol, že Nefritový králik pristál na Mesiaci v oblasti s náročnejším terénom, ako sa očakávalo. Oblasť vyzerá „takmer ako kameňolom“, kde sú na každých 100 štvorcových metroch najmenej štyri balvany s výškou minimálne 20 centimetrov.

Šesťkolesový robot Nefritový králik dosadol na Mesiac 14. decembra spoločne s modulom Čchang-e 3. O dva dni neskôr už začal na Zem posielať prvé fotografie. Okrem snímania Mesiaca mal robot pomocou radaru merať mesačnú kôru, skúmať štruktúru povrchu a pátrať po zdrojoch surovín. Tento rok 25. januára sa však tesne pred začiatkom lunárnej noci na stroji objavili problémy s mechanickým ovládaním, ktoré vyvolali obavy, že už vozidlo neprecitne a neozve sa. V polovici februára Nefritový králik začal znovu vysielať signály, nedokáže však aktivovať svoje kolesá.

Vedci doteraz spájali poruchu Králika s nízkou teplotou na Mesiaci počas mesačnej noci, ktorá trvá dva týždne počas obdobia, keď sa príslušná časť Mesiaca odvráti od Slnka a teplota extrémne klesne. Experti sa domnievali, že mráz ochromil elektrické obvody robota. Dizajnér Čang zo Šanghajskej akadémie technológií vesmírnych letov však teraz vyhlásil, že vyšetrovatelia sa zhodli na náraze do veľkého kameňa ako na pravdepodobnú príčinu ochromenia vozidla.

Nefritový králik zostáva „nažive“ a jeho vedecké zariadenia, ako napríklad teleskop, naďalej vysielajú užitočné dáta, povedal Čang. Králik ale postupom času stráca elektrickú kapacitu a nakoniec nebude schopný nabíjať sa pomocou svojich solárnych panelov, dodal.

Podľa Čanga sa čínski experti chystajú vyslať na Mesiac v budúcom roku modul Čchang-e 4 s podobným lunárnym vozidlom ako Nefritový králik. Pracujú tiež už na vývoji prototypu Čchang-e 5, ktorý by mal byť vypravený na Mesiac v roku 2017 a mal by sa vrátiť späť na Zem so vzorkami mesačnej pôdy.

Čína sa vlani stala po USA a niekdajšom Sovietskom zväze treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj stroj. Dobývanie prirodzenej družice Zeme je ďalším krokom ambiciózneho vesmírneho programu Číny, ktorej raketa v roku 2003 vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme prvého „tchajkonauta“. Vesmírny program je v Číne zdrojom pýchy a pristátie Nefritového králika tam sledovali milióny ľudí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mesiac #Nefritový králik