Perzeidy zatieni supermesiac

Všetkých milovníkov dobrého nočného neba čaká vrchol letnej astronomickej sezóny. Ako každý rok aj teraz v týchto dňoch vyvrcholí meteorický roj Perzeidy, ktorý však môže zatieniť príliš jasný Mesiac, ktorý je práve v splne.

12.08.2014 08:35
perzeidy, Španielsko, hviezdy, vesmír, Foto: ,
Perzeidy nad Madridom.
debata

Roj Perzeidy je aktívny približne od polovice júla do polovice augusta. Vďaka svojmu augustovému maximu bol tento úkaz v minulosti známy aj ako slzy svätého Vavrinca, ktorý bol umučený a upálený na hranici v Ríme 10. augusta za vlády imperátora Valeriána v roku 258. Katolíci dlho verili, že z neba padajú na zem ohnivé slzy tohto mučeníka.

Meteory však nie sú ani slzy, ani padajúce hviezdy. Sú to malé telieska s priemernými rozmermi rádovo 0,1 mm, väčšinou kamennej povahy, ktoré pri prelete zemskou atmosférou zažiaria. Perzeidy zanechala na trati pri svojich obehoch okolo Slnka dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto čase sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj.

Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta, hneď po polnoci o jednej hodine letného stredoeurópskeho času. Ako počas posledných niekoľkých rokov môže sa objaviť aj druhé maximum o tri hodiny neskôr, alebo aj ďalšie o 11. hodine. Tieto maximá však môžu v našich krajoch pozorovať už len radary, keďže bude deň.

Perzeidy sú rýchle jasné meteory, do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s, a často za sebou zanechávajú stopu. Ich radiant, teda miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú, je v súhvezdí Perzea, ktoré bude v čase maxima 75 stupňov nad východným obzorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #perzeidy