Indovia to zvládli a krúžia okolo Marsu

Sonda Mangalján sa úspešne zachytila na obežnej dráhe okolo Marsu. Indická vesmírna agentúra ISRO sa tak po Európe, USA a Rusku stala v poradí len štvrtou, čo sa jej to podarilo.

24.09.2014 08:06 , aktualizované: 25.09.2014 09:26
debata

Indii sa to pritom podarilo len za šestinu nákladov oproti americkej sonde Maven, ktorá na Mars doletela v pondelok.

Mangalján má okolo červenej planéty obiehať aspoň pol roka. „India dokázala dosiahnuť Mars. Gratulujem vám všetkým v celej krajine. Dnes sa píše história,“ povedal indický premiér Narendra Modi. Misia je pre Dillí prestížna hlavne pre vesmírne súťaženie s Čínou, ktorej pokus vyslať kozmickú loď Jing-chuo 1 k červenej planéte stroskotal v roku 2011 na technických problémoch.

Číne sa, naopak, už podarilo vlastnými silami vyniesť do kozmu človeka a pristáť s robotickým vozidlom na Mesiaci.

Experti oceňujú indickú misiu osobitne pre jej náklady, ktoré sú v porovnaní s predchádzajúcimi projektmi neporovnateľne nižšie – vyšli na 74 miliónov dolárov. Na porovnanie, vyslanie sondy Maven, ktorú vedci z NASA naviedli na obežnú dráhu okolo Marsu v pondelok, stálo 671 miliónov dolárov.

Sonda Mangalján s hmotnosťou 1 350 kilogramov má teraz najmenej šesť mesiacov pomocou svojich piatich prístrojov študovať atmosféru Marsu, ako aj jeho topografiu a nerastné zloženie. Najmä má hľadať dôkazy o výskyte metánu, ktorého prítomnosť môže naznačovať, že na najbližšom susedovi planéty Zem sú vhodné podmienky na život.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #India #Mangaljan