Sojuz sa napriek problémom s batériou úspešne spojil s ISS

Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M s troma kozmonautmi na palube sa v piatok napriek problémom so slnečnou batériou úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Oznámilo to v Bajkonure riadiace letové stredisko. Podľa jeho pracovníkov sa spojenie uskutočnilo v automatickom režime po šesťhodinovom lete.

26.09.2014 11:30
Sojuz, NASA, ISS, kozmonauti, astronauti,... Foto: ,
Zľava kozmonauti Barry Wilmore, Alexander Samokuťajev a Jelena Serovová.
debata (3)

Na palube lode je ruská kozmonautka Jelena Serovová, kozmonaut Alexander Samokuťajev a americký astronaut Barry Wilmore. Trojica sa po otvorení spojovacieho modulu pripojí k terajším obyvateľmi orbitálneho komplexu, ktorými sú ruský veliteľ Maxim Surajev, americký astronaut Reid Wiseman a ich nemecký kolega z Európskej vesmírnej agentúry Alexander Gerst.

Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Sojuz, NASA, ISS, kozmonauti, astronauti, Jelena Serovová, Alexander Samokuťajev, Barry Wilmore, kozmická loď, Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M.

Stanica tak bude mať pohromade všetkých šesť členov 41. expedície. Ich spoločný let potrvá 170 dní.

Let z Bajkonuru sprevádzali problémy, keď sa krátko po štarte dopravnej lode neotvorila jedna z dvoch slnečných batérií. Dôvody sa zatiaľ expertom ruskej agentúry Roskosmos nepodarilo odhaliť.

Ruská kozmonautka Jelena Serovová. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Sojuz, NASA, ISS, kozmonauti, astronauti, Jelena Serovová, Alexander Samokuťajev, Barry Wilmore, kozmická loď, Ruská kozmonautka Jelena Serovová.

Podľa odborníkov NASA výpadok slnečnej batérie let vážnejšie neohrozil, pretože loď mala na spojenie s ISS dostatok energie v akumulačných batériách. Podľa pracovníkov Roskosmosu počas letu k ISS všetky ostatné palubné systémy fungovali normálne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Sojuz