Vesmírom plávajú organické molekuly

V strede našej galaxie sa podarilo vypátrať organické molekuly, so štruktúrou podobnou komplexným molekulám, ktoré stáli pri začiatkoch vzniku života na Zemi. Tento objav naznačuje, že základné stavebné kamene života sa môžu nachádzať rozosiate po celom medzihviezdnom priestore našej galaxie.

01.10.2014 11:00
teleskop, anténa, Alma, satelit, Foto:
Antény teleskopu Alma ešte nie sú všetky dostavané, no raz by práve Alma mohla vo vesmíre objaviť aminokyseliny, ktoré tvoria základ bielkovín.
debata (1)

Molekulu iso-propyl kyanidu našli pomocou teleskopu Alma v plynnom mraku Sagittarius B2, ktorý je blízko stredu Mliečnej cesty a od Zeme vzdialený 27-tisíc svetelných rokov. Už predtým sa podarilo nájsť rôzne druhy organických molekúl v medzihviezdnom priestore, no i-propyl kyanid je z nich zatiaľ najzložitejší s rozvetvenými uhlíkovými väzbami. Stavbou pripomína aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre život na Zemi.

„Aminokyseliny sú základnými stavebnými kameňmi bielkovín a ako vieme, bielkoviny sú veľmi dôležité pre život, ako ho poznáme na Zemi. Otázka je preto jasná: Existuje tam niekde v galaxii život?“ uviedol Arnaud Belloche z Inštitútu Maxa Plancka pre rádioastronómiu, ktorý výskum publikoval v žurnále Science. Keď sa v oblaku rodia hviezdy, tak zohrejú mikroskopické zrnká prachu. Chemické reakcie na povrchu umožňujú sformovanie komplexných molekúl ako i-propyl kyanid. Tieto molekuly vyžarujú radiáciu, ktorú v podobe rádiových vĺn zachytilo 20 dvanásťmetrových antén teleskopu Alma v Čile.

Každá molekula produkuje odlišný spektrálny odtlačok frekvencií. „Hra spočíva v spárovaní týchto frekvencií s molekulami, ktoré boli preskúmané a analyzované v laboratóriu,“ vysvetľuje Belloche. „Naším cieľom je nájsť nové komplexné organické molekuly vo vesmíre.“ Predtým sa takto napríklad podarilo nájsť chemickú látku, ktorá na Zemi dáva malinám ich chuť a rumu vôňu.

Podľa Matta Griffina z Univerzity v Cardiffe je zaujímavé najmä to, že i-propyl kyanidu je tak veľa. „To naznačuje, že táto látka je vo vesmíre veľmi bežná. Je to krok k objaveniu molekúl, ktoré by sme mohli považovať za základné časti alebo prekurzory aminokyselín,“ uviedol profesor Griffin pre BBC. Nájdenie aminokyselín mimo našej slnečnej sústavy by zvýšilo šance, že niekde vo vesmíre môže existovať život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #galaxia #molekuly #aminokyseliny