Japonsko vyšle sondu po vzorky z asteroidu

Japonsko vypustí 30. novembra sondu Hajabusa-2, ktorá má dopraviť na Zem vzorky z ďalšieho asteroidu a využiť pritom "vesmírne delo" aj dve špeciálne pohyblivé zariadenia. Rozhodnutie o termíne štartu, ktoré podľa agentúry ITAR-TASS urobila japonská vláda, oznámil minister pre vedu a techniku Hakubun Šimomura.

01.10.2014 15:00
debata

Hajabusa-2 (Sokol-2) vykoná podrobný prieskum planétky 1999JU3, ku ktorej má podľa japonskej vesmírnej agentúry JAXA doraziť v polovici roka 2018. Vyskúša pritom spoľahlivosť rôznych postupov, ktoré možno pri takýchto bádaniach využiť.

Sonda bude teleso s priemerom približne 900 metrov najprv skúmať diaľkovými senzorickými prístrojmi. Potom na asteroid umiestni dve prieskumné pohyblivé zariadenia MASCOT a MINERVA 2, ktoré podrobnejšie preskúmajú povrch. Na základe získaných údajov potom bude určené miesto pristátia, kde Sokol odoberie vzorky.

Než s nimi však zamieri k Zemi, vykoná ešte jeden významný experiment. Oddelí sa od neho odpaľovacie zariadenie, akési „vesmírne delo“, ktoré vymrští na planétku približne dvojkilogramový projektil. Vo vzniknutom kráteri s predpokladaným priemerom niekoľkých metrov sa potom sonda pokúsi získať tiež vzorky z hlbších vrstiev, ktoré sa dopadom dostanú na povrch. K zložitosti tejto operácie prispieva aj načasovanie výstrelu a dopadu projektilu. Malo by sa tak stať v okamihu, keď sa Sokol schová na odvrátenej strane 1999JU3.

Hajabusa-2 strávi týmto skúmaním planétky zhruba pol druha roka. Vedecký tím JAXA, ktorý projekt realizuje, predpokladá, že sa aparát na Zem vráti koncom roka 2020.

Cieľ misie, planétka 1999JU3, patrí k asteroidom typu C, ktoré sú skalnaté, ale podľa názoru expertov ich materiál obsahuje väčšie množstvo organických látok a vody, ako je to pri iných podobných vesmírnych telesách. Vedci preto očakávajú, že by výprava mohla priniesť nové dôležité poznatky o tom, ako sa vo vesmíre zrejme šíri život.

Expedícia Hajabusa-2 je druhým projektom JAXA zameraným na prieskum asteroidov a prepravu vzoriek z nich na Zem. Prvé zariadenie tohto typu japonskí vedci vypustili v roku 2003 a aj jeho let bol úspešný, aj keď návrat skomplikovali a predĺžili technické problémy. Návratové puzdro so vzorkami pristálo v polovici roka 2010.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #Sonda #asteroid