Ako sonde Rosetta "vonia" kométa?

Už v auguste priletela sonda Rosetta ku kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko a od tej chvíle začala aj "privoniavať" k jej výparom. Napriek tomu, že kométa je stále 400 miliónov kilometrov od Slnka, a tak jej chvost je pomerne krátky a riedky, vedci už majú prvé analýzy jej čuchovej stopy. V skratke by sa dalo povedať, že keby mohol človek ku kométe privoňať, tak by to rýchlo oľutoval.

24.10.2014 09:28
sonda, Rosetta, Philae, kométa, vesmír Foto: ,
Sonda Rosetta.
debata (1)

Už v auguste priletela sonda Rosetta ku kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko a od tej chvíle začala aj „privoniavať“ k jej výparom. Napriek tomu, že kométa je stále 400 miliónov kilometrov od Slnka, a tak jej chvost je pomerne krátky a riedky, vedci už majú prvé analýzy jej čuchovej stopy. V skratke by sa dalo povedať, že keby mohol človek ku kométe privoňať, tak by to rýchlo oľutoval.

Väčšinu výparov z kométy tvorí oxid uhličitý a oxid uhoľnatý, ktoré vo svete parfumov veľa vody nenamútia, ale podarilo sa identifikovať už aj viaceré ďalšie chemikálie. Prácu s identifikáciou výparov odviedli dva hmotnostné spektrometre prístroju ROSINA, ktorého výsledky analyzovali vedci z Univerzity v Bonne.

Kathrin Altweggová závan z kométy opísala takto: „Parfum 67P/Čurjumov-Gerasimenko je celkom silný. Cítiť v ňom skazené vajcia (sírovodík), prasací chliev (amoniak) a štipľavý, dusivý odór formaldehydu. Toto je zmiešané s jemnejšou, horkejšou vôňou po mandliach (kyanovodík). K tomu treba pridať trochu alkoholu (metanol) a spojiť ho s octovou vôňou oxidu siričitého. Potom už len stačí kvapnúť sladký, aromatický sulfid uhličitý a máte parfum značky Kométa 67P/Čurjumov-Gerasimenko.“

Nezdá sa, že by to bol veľmi atraktívny parfum, treba však dodať, že hustota výparov je zatiaľ veľmi slabá a analýzy budú pokračovať, ako sa kométa spolu so sondou Rosetta budú ďalej približovať k Slnku. Úlohou týchto analýz je aj zistiť, či kométy pôvodom z Kuiperovho pásu (ako je 67P/Č-G) voňajú inak ako kométy z Oortovho oblaku. Takou je napríklad kométa Siding Spring, ktorá nedávno preletela okolo Marsu. Cieľom je zistiť, z akých prvkov a zlúčenín vznikla naša slnečná sústava a koniec koncov

Ingrediencie parfumu kométy

  • Formaldehyd: štipľavý karcinogén. Využíva sa na výrobu hnojív, izolácie, drevotriesok.
  • Sírovodík: zápach skazených vajec. Je prudko jedovatý.
  • Kyanovodík: vonia po mandliach. Využíva sa na výrobu plastov, liekov aj jedov na potkany.
  • Oxid siričitý: štipľavý zápach. Je vhodný na dezinfekciu vínnych sudov či pivníc.
  • Sulfid uhličitý: jedovatá horľavina slúžiaca na výrobu celofánu či kaučuku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #vôňa #Kométa #sonda Rosetta